26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bakan Eroğlu: Yağışlarda bir problem yok

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'kuraklık' ile ilgili soruları cevapladı.

AA3 Şubat 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bakan Eroğlu: Yağışlarda bir problem yok
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'daki AK Parti belediye başkan adaylarının tanıtım töreni sonrasında gazetecilerin "kuraklık" ile ilgili sorularını cevapladı.

Son günlerdeki yağışların, bilhassa 20-30 Ocak arasındaki yağışların, çok büyük değil ama çok faydalı yağışlar olduğunu belirtti. En azından barajlardaki su miktarının bir miktar artmasına, aynı zamanda da toprağın zirai maksatlı sulanmasına faydalı olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "Şu anda yüzde 45-50 arasında barajlarda bir doluluk var. Yağışlarda bir problem yok. Önümüzdeki haftalarda şubat, mart ve nisan aylarında normal yağması gereken yağışların geleceği yönünde tahminler var" diye konuştu.

Şehirlerdeki içme ve sulama sularında bir problem olmayacağını bildiren Eroğlu, şunları söyledi: "Bin Günde Bin Gölet Projesi'ni de sulama sistemleriyle birlikte bu sene bitiriyoruz. Onların da çok büyük faydası olacak. Kuraklık olduğu zaman, içme suyu, kullanma suyu ve sanayi suyu olarak rahatlıkla kullanılacak. Size şu müjdeyi vereyim: En son arkadaşlarla toplantı yaptık, bütün şehirlerin içme suyu meselesini ele aldık, kritik olup olmadığını, kritik olanlar olursa B planını nasıl uygulayacağımızı belirledik. Arkadaşlarımızdan da söz aldım. En azından Bin Günde Bin Gölet Projesi'ni bu yıl sonuna kadar sulama sistemleriyle bitireceğiz."

"Bir kuraklık var evet, bunu da itiraf edeyim" diyen Eroğlu, Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde bulunduğunu ve su zengini olmadığını söyledi. Geçmişte 7 yılda bir, orta büyüklükte kuraklık yaşandığını anlatan Eroğlu, şunları kaydetti: "1972'de büyük bir kuraklık olmuş, ben de hatırlıyorum 1994'te büyük bir kuraklık vardı. 2000 ve 2007 ile 2014'te kuraklık oluyor. Buna karşı tedbirleri aldık. Geçmişte bir kuraklık olduğunda bile şehirler susuzdu ama şu anda susuz şehrimiz yok. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Kars dahil nereyi isterseniz her şehrimizde su var. 76 tane büyük proje ile 2040-2050 yılına kadar su meselesini çözdük."