23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

'Kızım gelirse 7 kurban keseceğim'

Kandil Dağı'nda yapılan kongre ile KCK eş başkanlığına getirilen 'Besi Hozat' kod adlı Hülya Oran'ın Tunceli'nin Hozat İlçesi'nde yaşayan 80 yaşındaki annesi Geyik Oran, kızının barış için çaba göstermesini isteyerek, 'Barış olur da kızım gelirse 7 kurban keseceğim' dedi. Hülya Oran'ın kendisinden sonra dağa çıkan kız kardeşinin de çatışmada öldüğü anlaşıldı.

12 Temmuz 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
'Kızım gelirse 7 kurban keseceğim'
KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın yerine Cemil Bayık'la birlikte Tuncelili Bese Hozat da eşbaşkanlığa getirildi. KCK Yürütme Konseyi eş başkanlığına getirilen Bese Hozat'ın Tunceli'nin Hozat ilçesinde oturan ailesi, barış sürecini desteklediklerini belirtti.

1994 yılında kız kardeşi ile örgüte katılan Bese Hozat kod adlı Hülya Oran, bir daha evine dönmedi. Örgüte katılan diğer kız kardeşi ise 1997 yılında merkeze bağlı Çiçekli köyü yakınlarında çıkan çatışmada öldü. Baba Hasan Oran ise kızının ölmesine dayanamayarak 3 ay sonra hayatını kaybetti. 9 kardeşten 7'incisi olan Hülya Oran, lise yıllarında derslerindeki başarısı ile çevresini ve ailesinin dikkatini çekmiş. Liseyi Kayseri'deki abisinin yanında tamamlayan Hülya Oran, 1938 Dersim olaylarında ailesinden çok sayıda insanın öldürülmesi ve 1993-94 yıllarında köy boşaltmalarının kendisini etkilediğini söyleyerek örgüte katılmaya karar vermiş.

Kardeşinin okul birincisi olduğu için çok sevildiğini ifade eden ablası Gönül Yıldız, 20 yıldan beri görmediği kız kardeşini çok özlediğini, hükümetten tek isteklerinin barışın sağlanması olduğunu söyledi. Yıldız, "Kız kardeşim çok akıllı ve başarılı bir öğrenciydi. Kayseri'de lise dönemlerinde okul birincisi ve çalışkan bir öğrenciydi. Kardeşim örgüte kendi isteğiyle ve inandığı için dağa çıktı." dedi.

Kız kardeşini 20 yıldan beri görmediğini ve akan kanın bir an evvel durmasını istediğini ifade eden Yıldız, "Biz bu acıları yaşadık. Başkasının yaşamasını istemeyiz. Her anne baba da bizim gibi acılı. Biz hükümetten barışı bekleriz. Başka bir şey istemiyoruz." diye konuştu.

Kürtçe yaptığı konuşmada, örgüte katılan iki kızından birini çatışmada kaybettiğini anlatan 80 yaşındaki anne Geyik Oran ise ölmeden kızını görmek istediğini dile getirdi. Anne Oran, barışın gelmesi halinde ise kurbanlar keseceğini söyledi.

Yıllardan beri kızının resmine baktığını ifade eden Oran, kızını son bir kez de olsa görmek istediğini kaydetti.