26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ben bayrağı yerden kaldırıyorum bazıları düştü diye mutlu oluyor

Başbakan Erdoğan, Tokyo’ya kaybedilen olimpiyat adaylığının Türkiye’de bazı kesimlerce kutlanmasına bir anlam veremediğini belirterek, “Ben Türk bayrağını yerden kaldırıyorum. Bazılarının Türkiye kaybetti diye sevinmesini anlayamıyorum” dedi. Erdoğan yerel seçimlerle ilgili olarak da 'mevcut çalışmaya göre partimize yerel seçim için genel destek çok iyi. Yüzde 50’nin üzerinde görünüyoruz' dedi.

Yusuf Ziya Cömert/Buenos Aires9 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ben bayrağı yerden kaldırıyorum bazıları düştü diye mutlu oluyor

Başbakan Erdoğan, İstanbul’un olimpiyatlara iyi hazırlandığını ancak oyunların daha önce yapıldığı Tokyo’ya verilmesinin adil olmadığını söyledi. Olimpiyatlara harcıyacakları yatırımı sporculara yapacaklarını belirten Erdoğan, “İstanbul buna hazırdı. Tokyo ise daha önce almıştı. Adil davranmadılar. Artık olimyipatlarda madayla kazanma zamanı” diye konuştu. Arjantin dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, yerel seçimler öncesi yapılan anketlerde oy oranının yüzde 50’in üzerinde olduğunu söyledi. İsimlerin açıklanması ile birlikte bu oranda artış beklediğini belirten Başbakan erdoğan, 3. dönemini tamamlamış isimler ve bakanların aday olabileceğini de sözlerine ekledi. İşte Başbakan’ın uzakta yaptığı açıklamaların satırbaşları:

İstanbul’un eksiği yok

Tokyo daha önce almış, İstanbul almamıştı. Adil davranılmadı. Bir yönüyle 1.5 milyarlık İslam dünyası ile bağları da kesip atıyorlar. İstanbul’un hiçbir eksiği yok. Belki organizasyon eksikleri olabilir. Mersin’de Akdeniz Oyunları’ yapmamış olsaydık, burada ilk ikiye kalamazdık. Fransa’nın önüne geçtik. Bu olimpiyatı almış olsaydık bir sürü avantajı olacaktı. Bunlar tabii bizi üzdü. Madrid elendikten sonra Avrupa ülkeleri de bize verir diye bekledik ama olmadı...

Sporcuya yatırım yapalım

Her olayda bir hayır vardır. Bunda da vardır. Buraya dünyanın parasını harcayacaktık. Bakanım Suat Bey’e de söyledim. Biz bu yatırımları sporculara yapalım ve madalyaları alalım. Atletizm ve yüzme gibi alanlarda yurt dışından antrenör getiriyoruz. Belki mayalanma sağlar diye dışarıdan devşirme 1-2 sporcu da getiriz.

Doping için hassasiyet şart

Halterde ciddi bir şamar yedik. Doping konusunda çok daha hassas olmamız lazım. Aslında bunların bir kısmı bilinçli doping değil, beslenme veya ilaç kullanma hataları. Aferin ağrı kesici bile doping nedeni olabiliyor. Bu nedenle ödül alan sporcuların ödül madalyalarını geri almadık. Bir de Atletizm de 15 günde çıkması gereken testleri 3 ay sonra açıklayıp, biyometrik pasaport gibi yeni uygulamalarla çocukları yakıyorlar.

Sponsor firmaların baskısı

Senagalli Uluslararası Atletizm Federasyonu Başkanı olimpiyat için açıktan Tokyo’yu destekledi. Bana sponsor firmalar nedeniyle ‘onlara borçluyuz’ dedi. Böyle şey olmaz...

Kaybettik diye sevinenler

Bize Gezi sorulmadı ancak Japonlar’a nükleer sızıntı soruldu. Cevaplayamadılar. 6 yılda çözeceklerini söylediler. Ya halledemezlerse ne olacak?

Türkiye’de bazılarının Tokyo’nun kazanmasına sevinmesine çok şaşırdım. Ben Türk bayrağını yerden kaldırıyorum. Bizim hamurumuzda bu var. Dolayısıyla bazılarının Türkiye kaybetti diye sevinmesini anlayamıyorum.

81 ilde anket yaptırdık

Yerel seçim mitinglerimiz devam edecek. İlk etapta büyükşehirleri bitireceğiz. Büyük önem veriyoruz. Başkan adaylarının isimlerini de yakın zamanda açıklanmaya başlarız. 81 ilde kamuoyu araştırması yaptık. İlk sunumları bize yapıldı. İl il genel durum değerlendirmesi bunlar. Aday isimlerini ise temayül yoklamasının ardından belirleyeceğiz. Burada sorular isimleri de içerecek ama açık uçlu olacak.

Adaylarla oyumuz artar

Mevcut çalışmaya göre partimize yerel seçim için genel destek çok iyi. Yüzde 50’nin üzerinde görünüyoruz. Adaylar açıklandığında bunun daha da yükselmesi söz konusu olabilir. Tabii bazen üzerine katkı sağlayacak, karşılığı olan veya şehri ve teşkilatı tümden kucaklayacak adaylar çıkaramıyabiliyoruz. Geçmişte Şanlıurfa ve Van’-da bu tarz hatalarımız oldu. Rakiplerin durumu da önemli bir etkin tabii. Ama adaylar açıklandıktan sonra oyların artması gerek tabii.

3. dönemleri aday yapabiliriz

3. dönemi dolduran arkadaşlarımızdan aday gösterebiliriz. Bazı vilayetlerde vekil veya bakan arkadaşlardan aday belirleyebiliriz. Vekillerin adaylık halinde istifa etmelerine gerek yok. Ancak bakanların aday olmaları halinde istifaları gerekiyor. Bunlar risk. Ama bir riski göze almak gerekiyor. Bazı iller buna değer.

Güneydoğu’da birinci partiyiz

81 ilde yapılan anketimize göre Güneydoğu’da da durumumuz çok iyi. BDP yüzde 35 AK Parti yüzde 55 gözüküyor. Çözüm süreci öncesinde yüzde 35’e kadar inmişti AK Parti. Tabii bu durundan rahatsız olanlar var. Dağ ve parti en son birbiriyle çelişen açıklamalar yaptı. İyi polis-kötü polisi oynuyorlar sanki...

Kandil’e mesajlar geç ulaşıyor

Partinin açıklamaları İmralı ile uyumlu. Sanırım mesajlar dağa geç ulaşıyor. Ya da acele ediyorlar. 4 partinin uzlaşmadığı hususlarda yasa çıkarmamızı istiyorlar. Diğer partilerin kabul etmediğini bize fatura etmeye çalışıyorlar. Akil İnsanların raporları doğrultusunda reform paketi çalışmalarımız sürüyor.

Süreçte sıkıntı var ama aşılacak

Çözüm sürecinde ciddi sıkıntı olacağına ihtimal vermiyorum. Halk sürecin devamını istiyor. Bazı şehirlerde örgütün kendince ‘asayiş’ birimleri oluşturduğu iddiası gerçek ama bir kısım medya tarafından abartılıyor. Örgüte bazı katılımlar olduğu da doğru, bunun propagandasını yapıyorlar. Yerel seçim öncesi bu devreyi geçiş süreci gibi kullanmayı istiyorlar. KCK da bu şekilde çıkmıştı. Belediyelerin yasal imkanlarını gayrı resmi kullanmaya başlamışlardı. Yargı devreye girdi.

Suriye koalisyonunun hedefi barıştır

Başbakan Arjantin dönüşü Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Suriye’de hedefi barış olan sürece Türkiye en ideal katkısını nasıl verecekse o gayretin içerisinde olacaklarını ifade eden Erdoğan, “Biz bu adımın atılmasında oluşacak koalisyonların içerisinde varız. Hedefi barış olan bir koalisyondur. Bunu hangi yolla gerçekleştirirseniz gerçekleştirin” dedi. Rusya’nın önemine de dikkat çeken Başbakan, “Rusya ile de bu konuda ilişkilerimiz bütün hassasiyetiyle devam ediyor” diye konuştu.