26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bekir Karlığa: Biz hala 18. yüzyılda yazılan tezlerle tarihi okuyoruz

Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Benim iddiam değil. Fuat Sezgin’in eserlerinde okumak mümkün.” dediği Amerika’yı Müslümanların keşfettiği iddiaları, gündemde oldukça ses getirdi.

stargazete.com21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:

Bir çok eleştiri alan iddialara  Trthaber’de Betül Soysal Bozdoğan’ın sunduğu Sıcak Gündem programında Medeniyet Araştırmaları  Merkezi Başkanı ve Başbakanlık Baş Müşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa ile bir de  “İslamiyet ve Batı” perspektifinden bakıldı.  Erdoğan’ın bu konuyu gündeme getirmesine ise Karlığı; “Tarihi oldu bittiye getirmeye gerek yok” sözleriyle destek verdi.

Erdoğan’ın ilk kez  Latin Amerika Dini Liderler zirvesinde dile getirdiği Amerika kıtasının Kolomb'tan 300 yıl önce Müslümanlar tarafından keşfedildiği iddiaları henüz güncelliğini korurken bu kez de bir İmam Hatip Lisesi açılışında iddiaların kaynağını göstermesi oldukça ses getirdi. Yaptığı açılış konuşmasında “Yeni bir iddia değil. Almanya'da yaşayan Fuat Sezgin'in kendi eserlerinde de yerini almıştır.” sözleriyle de iddiasının bir varsayımdan fazlası olduğunun altını çizdi.

TARİH BATILI PERSPEKTİFLE YAZILDI

Betül Soysal Bozdoğan: Şüphesiz Müslüman bilim adamları 8.yy’da Yunanlılardan aldıkları bilim bayrağını 16.yy’ın ortalarına kadar taşıdılar. Peki, siz bu konuya hangi pencereden bakıyorsunuz?

 Prof. Dr. Bekir Karlığa: Bildiğimiz bir gerçeklik var ki tarih batılı perspektifle yazıldı. Batılı perspektifle yazıldığı için de batı kendini merkeze alarak dünyayı yorumlamaya ve anlamaya çalıştı. Kolomb’un haritasına bakacak olursak bile Avrupa’nın dünyanın merkezinde olacak şekilde olduğunu ve diğer kısımların yan unsurlar gibi algılanacak şekilde çizildiği görülür.

Bu bilgiler ışığında bilgilerimizin tekrar gözden geçirilmesinin gerekli olduğunu dile getiren Karlığa, bilgilerin kulaktan kulağa alındığının ve güvenilirliğini yitirdiğinin altını çiziyor. Diğer yandan Erdoğan da yaptığı açılış konuşmasında “bizim ülkemizin gençleri araştırmadan, incelemeden buna itiraz etmeye başladılar. Sadece gençler değil koca koca adamlar da itiraz etmeye başladılar”. diyerek Müslümanlara isnat edilen başarıların daha Müslümanların kendileri tarafından bile yakıştırılamadığını da eleştirdi. 

 EZBER BOZMAYA DEVAM EDECEĞİZ

B.S.B.: Müslüman bilim adamlarının manipüle edilmeye çalışıldığıyla ilgili iddialarını nasıl yorumlarsınız?

B.K.: Bu, Avrupa hayranlığının ve İslamafobia’nın bir farklı yansımasıdır.

Müslüman bilim adamlarının Rönesans’a ve dünya tarihine katkılarını reddeden Avrupa ve Amerika kaynaklarını eleştiren Karlığa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz ezber bozmaya devam edeceğiz.  Bizim görevimiz bu. Tarihin muzafferler ve egemenler tarafından değil objektif bir biçimde yazılması için cesur olmaya, iddiaları dillendirmeye devam edeceğiz. YÖK'e ve MEB'e çok büyük görevler düşüyor. Bilim tarihi tarafsız bir şekilde yazılsa İslam Coğrafyası'nın Bilime ve Sanata olan katkısı daha açık bir şekilde ortaya çıkar.” sözleriyle, eğitim sisteminde ve müfredatta yapılması gerekli görülen değişikliklere de dikkat çekmesine ise; “Tarihi olduya bittiye getirmeye gerek yok. Ve olayları sadece varsayılan olaylar üzerine inşa etmeye de gerek yok. Yeni araştırmalar daima yeni yorumlara açıktır. Yeni yorumlara açık olduğumuzda da tarihi doğru okumamız mümkün olur. Ve tarihi doğru okumakta tarihi bugün daha iyi anlamamıza imkan sağlar.” sözleriyle destek verdi.