26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bodrum 'Mandarini' tescillendi

Muğla'da, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Bodrum Turunçgil Üretici Birliği'nin 3 yıllık çalışması sonucu kendine has aroması, tadı, lezzeti ile bilinen ve gazozu, reçeli, lokumu, kolonyası da yapılarak ürünleri çeşitlendirilen Bodrum mandalinası, 'Bodrum Mandarini' olarak tescillendi. Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Turunçgil Üretici Birliği Başkanı Mahmut Serdar Kocadon'a teslim edildi.

DHA4 Ocak 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bodrum 'Mandarini' tescillendi
Bodrum Mandalinası'nın yetiştiği bölge olarak tescil edilmesi için 2009 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapan Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Turunçgil Üretici Birliği, yapılan çalışmaların sonucunda belgeyi teslim aldı. Farklı aroması tadı, lezzeti ile bilinen ve Bodrum mandalina gazozu, reçeli, lokumu, kolonyası yapılan Bodrum mandalinası üç yıllık çalışma sonucunda 'Bodrum Mandarini' coğrafi işaretini aldı. Bodrum Turunçgil Üretici Birliği'nde düzenlenen etkinliğe Destek Patent Bölge Temsilcisi Süleyman Zemin, BODTO ve Birlik Başkanı Mahmut Kocadon katıldı. Patent Bölge Temsilcisi Zemin, Kocadon'a Coğrafi İşaret Tescil Belgesini verdi.

Tarımsal alanda yapılan buluşların önemli olduğunu belirten Süleyman Zemin, "Coğrafi işaretler bir bölgeye ait ürünlerin, korunması ile ilgili verilen belgelerdir. Bodrum Ticaret Odası'nın ve ısrarlı ve istikrarlı çalışmaları sonucunda bu belgeyi verdik. Bir esnaf tüketiciye Bodrum mandalinasını sunduğu zaman tüketici ikna olmuş olacak. Aldığı gerçekten Bodrum mandalinasını olacaktır. Coğrafi işareti üzerinde bulundurmayan ürünlere, tüketiciler kuşku ile yaklaşacaklar. Coğrafi işaret alınması ile artık sadece Bodrum da üretilen Bodrum ve çevresinde yetişen Bodrum mandalinası gerçek değerini bulacaktır. Başka bölgelerde yetiştirilip Bodrum mandalinası diye satılan mandalinalarında kanunen yaptırımları var. Bu kişilerin tespit edilmesi, savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerekiyor. Sattıkları ürünün Bodrum mandalinası olmamasının tespiti ile beraber cezai şartlar ortaya çıkıyor. İki yıla kadar hapis cezaları, ürünlerin toplatılması, imha edilmesi, ticaretten men gibi ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar" dedi.

Bodrumlular için önemli bir değere sahip çıkarak coğrafi olarak tescillenmesini sağladıklarını belirten BODTO ve Bodrum Turunçgil Üreticiler Birliği Başkanı Mahmut Kocadon, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi', Bodrumlular için çok önemli. Manevi yönden mandarinimize sahip çıktık. Yıllardır Bodrum mandalinasını geliştirdik, ekonomimizin temel direğiydi, lokomotifiydi. Daha sonra turizm gelince mandalina kenar da kaldı. Tekrar Bodrum Ticaret Odası ve Turunçgil Birliği olarak Bodrum mandalinasını ön plana çıkarmak ve ekonomik katkı sağlamak üzere iyi bir çalışma yaptık. Üç yıllık bir çalışma sonucunda coğrafi işaretimiz aldık. Artık bundan sonra kimse Bodrum'un marka ismini değerlendirip başka yörelerin mandalinasını Bodrum Mandalinası diye satmayacak. Bunun ciddi cezaları var. Hiçbir satıcıya bu cezaları uygulamak istemeyiz ama sonuçta biz de mevcut bahçelerimizi ve marka değerimiz korumak zorundayız" dedi.