23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Boğaz'daki vurgun hortumu kesildi

Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda akaryakıt kaçakçılığı yapan çeteye operasyon düzenlendi. Tankerlere yanaşmak için radara yakalanmayan tekne yaptıran çetenin 20 milyon liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı. 30 kişi gözaltında.

AA25 Mart 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Boğaz'daki vurgun hortumu kesildi
İstanbul Jandarma Komutanlığı, M.H liderliğindeki bir çetenin Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden deniz motorini adı altında yurda girişi yasaklanan, çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeli olan LCO isimli bir maddeyi getirdiği bilgisine ulaştı. Şebeke elemanlarının Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda bulunan tankerlerden aldığı kaçak akaryakıtı karaya çıkartmak için yoğun olarak Pendik Limanı, Yenikapı bölgesinde bulunan Kumkapı Balıkçı Hali ve Küçükçekmece bölgesindeki kanalı kullandıkların tespit edildi.

MİT görevlisi kimliği bile çıktı

15 ayrı adrese, münferit olarak yapın operasyonlarda toplam 5 bin 275 ton kaçak akaryakıt ile suçta
kullanılan 7 deniz tankeri, 11 tekne, 2 minibüs ve 1 kamyon ele geçirildi. Aralarında çete lideri M.H'nin de bulunduğu 30 kişi de gözaltına alındı. Aramalarda, 3 tabanca, avukat kimlik kartı, MİT görevlisi kimliği gibi belgeler de ele geçirildi. Örgütün faaliyetlerini inceleyen ekipler, sahte kimlikler hazırlayarak kendisini subay, istihbaratçı olarak tanıtan bir şahsın, bu şekilde örgüt üyelerinin bir kısmından da, yakalanmalarını önleme vaadiyle para alarak dolandırıcılık yaptığını belirledi. Akaryakıt kaçakçılığından yaklaşık 20 milyon liralık vurgun yapan çete üyeleri dün adliyeye sevk edildi.

Teknik takibe jammer cihazı ve şifreli önlem

Boğazlardan transit geçiş yapan gemilere yaklaşan çetenin, radara yakalanmayı önlemek için özel tekneler yaptırdığı ortaya çıktı. Şebeke elemanlarının tankerlere yanaşarak alabora olmayı dahi göze almak suretiyle yakıtı aldıkları, akaryakıtın karaya çıkartılması esnasında da, teknik takipten kurtulmak için şifreli telefon görüşmesi yaptıkları, ayrıca sinyal kesici jammer cihazlarından kullandıkları anlaşıldı.