20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Türkiye yardım için her yerde

Dünyanın en çok insani yardım yapan dördüncü ülkesi olan Türkiye, Güney Amerika, Afrika, Balkanlar ve Güneydoğu Asya’nın yanısıra Suriye, Irak ve Gazze’de devlet ya da örgüt terörünün vurduğu halklara da din, mezhep, etnik kimlik ayırt etmeksizin kuçak açtı.

HABER MERKEZİ14 Ağustos 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türkiye yardım için her yerde

Türkiye, Türkmen, Kürt, Hıristiyan ve Ezidilere sahip çakıyor

2012’DE bir milyar dolarla dünya çapında en çok insani yardım yapan 4. ülke olan Türkiye, Suriye, Irak ve Gazze’de devlet ve örgüt terörünün vurduğu halklara da kucak açtı. İnsani yardımlar MGK kararlarına girdi. Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, din, mezhep, etnik kimlik ayırt edilmeksizin her türlü insani yardımın yapılması kararı alındı.

‘Herkül’ 18 Gazzeli getirdi

Bu kapsamda, İsrail saldırıları sırasında ağır yaralanan 7 Filistinliyi hafta  Ankara’ya getiren Türkiye, dün de aralarında çocukların da bulunduğu 18 yaralı için dev kargo uçağı ‘Herkül’ü İsrail’e gönderdi. Gazze’den ambulanslarla Ben Gurion havaalanına getirilen yaralılar, akşam Ankara’da tedaviye alındı. Yurtdışında Tedavi Dairesi Müdürü Dr. Yahya Hıdır, Gazze’den Türkiye’ye 200 yaralı gönderileceğini, bunun için İsrail’den vize beklediklerini söyledi. Hıdır, “Türkiye hükümetinin ahlaki tutumunu takdir ediyoruz. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’a her zamanki gibi halkımıza destek olduğu için teşekkür ediyoruz” dedi.Gazze’de tedavisi mümkün olmayan ağır yaralıların Türkiye’ye getirilmesi için Dışişleri Bakanlığı ABD, İsrail ve Mısır yetkilileriyle görüşerek bir insani hava koridoru açılmasını sağlamıştı. 

2 bin Ezidi daha misafir

Öte yandan önceki gün IŞİD terör örgütünün Şengal bölgesine girmesinin ardından sığındıkları dağlarda aç ve susuzluk tehdidi altında yaşam mücadelesi veren Ezidilere de Türkiye kucak açtı.  Habur’dan bugüne kadar yaklaşık 20 bin Ezidi Türkiye’ye sığındı. Sadece dün iki binden fazla Ezidi, Türkiye’ye sığındı. Ezidilerin büyük bölümü, AFAD konutları ile belediyelere ait tesislerde misafir ediliyor. Ayrıca, Silopi’de de Ezidiler için insani yardım merkezi kuruldu.

Ezidi vekil ameliyat edildi

Bu arada, Ezidilere havadan yardım götüren helikopterin düşmesi sonucu yaralanan Ezidi Milletvekili Viyan Dahil ile New York Times gazetesinin iki muhabiri de Türkiye’ye getirilerek İstanbul’da tedaviye alındı. Dahil’in dün kırılan sol bacağı ameliyat edildi. Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaralı gazetecilerden Adam Ferguson’u telefonla arayarak geçmiş olsun diledi. Diğer gazeteci Alissa Rubin ise  yoğun bakımda.

IŞİD’den kaçanlara 103 TIR

Türkiye, 8 Ağustos itibariyle, son bir ayda sadece Irak’a 103 TIR dolusu yardım malzemesi gönderdi. AFAD’ın koordinasyonunda yapıyan  yardımlar, Türkmen, Kürt, Sünni Arap, Hıristiyan ve Ezidi gruplar arasında paylaştırılıyor.  Ayrıca AFAD, Kuzey Irak’ın Dohuk kenti yakınlarında  IŞİD tehdidinden kaçan Türkmenler için 20 bin kişilik kamp kurmaya başladı. 8STAR

VİCDANİ DİPLOMASİ GELİŞTİRDİK

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in soykırım yaptığı Gazze’ye Türkiye’nin insani yardım hava koridoru açmasını STAR’a değerlendirirken Türkiye’nin yaptığı insani yardımlarla ‘vicdani diplomasi’ kavramının geliştiğini söyledi. Davutoğlu şunları kaydeti: “Adalet sözkonusu olduğunda, zalim mazlum ayrımı söz konusu olduğunda, insani konular söz konusu olduğunda bizim tek kriterimiz vardır. O da vicdanımız. Güç ya da egemen olma değil tek kriterimiz vicdan. Türkiye dünyaya uluslararası literatüre getirdiği bir boyuttur bu. Vicdani diplomaside biz etnik-mezhebi ve dini fark gözetmeyiz. İnsani olarak ne gerekiyorsa onu yaparız.”