18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Bu köyde damat olmak çok zor

Çanakale'nin Ezine ilçesine bağlı Kumburun köyündeki düğün geleneğinde, damada kadın elbiseleri giydiriliyor, davul ve klarnet eşliğinde oynatılıyor, gelinin önünde çamaşır yıkatılıyor.

23 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bu köyde damat olmak çok zor
Köyde yaklaşık 500 yıldır süren gelenekte, dünya evine girecek damadın başına gelenler komedi filmlerini aratmıyor. Düğünü izleyenler, damadın yaptıkları karşısında gülümsüyor. Gelenek son olarak Dinar Şahin ile Mesut Gürel'in düğününde yeniden yaşatıldı.

Evinin bahçesinde damat tıraşı olmadan önce dudaklarına ruj sürülen ve kadın elbiseleri giydirilen damat, davul ve klarnet eşliğinde oynatılıyor. Damada bu sırada arkadaşları da eşlik ediyor. Gelinin önünde leğende çamaşır yıkatılan damat, tıraşının tamamlanmasıyla düğün kıyafetlerini giyiyor.

Köy sakinlerinden Nazmi Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu geleneğin kendilerine has olduğunu belirterek, "Gelenek uzun yıllardır sürüyor. Yaşadığımız sürece de sürdüreceğiz" dedi.

Damat Mesut Gürel ise arkadaşlarının kendisine yaptıklarının gelenek olduğunu ifade ederek, "Köyümüzün geleneği bu. Bizler büyüklerimizden böyle gördük ve sürdürüyoruz. Bunları yerine getirmeyen damat olamaz" ifadesini kullandı.

Gelin Dinar Şahin de böyle bir düğün geleneği görmediğini söyleyerek, "Bu mutlu günümde gördüklerim benim için anı oldu. Bunları ömür boyu unutmayacağım" diye konuştu.