20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Burdur gölü için su orucu

Her yıl 330 milyon ton suyun yok olduğu Burdur Gölü’nün korunması amacıyla gerçekleştirilecek 1 günlük ‘su orucu’na, İstanbul’dan ABD’ye 1 milyon kişi katılıyor. 27 Eylül Cumartesi günü kimse su içmeyecek, ev ya da tarlalarda su kullanmayacak.

23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Burdur gölü için su orucu

Dünyada ‘Burduricus’ olarak adlandırılan balık türünün tek yaşam alanı olarak bilinen Burdur Gölü, bilinçsiz sulama ve buharlaşma nedeniyle yok oluyor. Her yıl 330 milyon tonunu kaybeden ve 20 yıl sonra tamamen yokolacağı öngörülen göl için tehlike çanları çalıyor. Gölün kurtarılması amacıyla, ‘Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi’ kapsamında, Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği ve ‘Göle Yas’ belgesel filmi ekibinin desteğiyle 27 Eylül Cumartesi ‘Göle Yas’ etkinliği düzenlenecek. Uluslararası etkinlikte, 1 gün ‘su orucu’ ve yas tutulacak.

24 saat su yok

‘Su Orucu’ etkinliğinde 1 gün su içilmeyecek. Bunun yanı sıra, ev ya da tarla gibi yaşamın her anında büyük ihtiyaç olan su kullanılmayacak. Kampanyaya destek için 1 saat de olsa 24 saat de olsa katılım isteniyor.

DOĞAYI NASIL KURTARIRIZ!

Araştırmacılara göre eğer bölgede tarımsal sulamada damlama ve yağmurlama sistemlerine geçilebilirse yıllık su tasarrufu 75 milyon tonu bulacak. Bu miktar gölün yıllık su açığı olan 60 milyon tonu karşıladığı gibi hızla tüketilen dip suyunun da yeniden yükselmesini sağlayacak. Vahşi sulamaya göre yüzde 75 daha tasarruflu olduğu belirlenen damla sulama yönteminde toprak kalitesine zarar verilmediği gibi ürün miktarının artmasına da katkı sağlanıyor. Damla sulama yöntemiyle su, toprağın 80 santimetre altına sızabiliyor.