20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ceren Kenar'a sosyal medyada linç kampanyası

Gezi ve Ferguson olaylarını bir makalede kaleme alan köşe yazarı Ceren Kenar hakkında, sosyal medyada intihal iddiası ile linç kampanyası başlatıldı... Kenar ise asıl intihalcinin kim olduğunu deşifre etti.

15 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

ABD'nin 'Gezi'si Ferguson'u kaleme alan Türkiye Gazetesi yazarı Ceren Kenar'a sosyal medyada intihal iddiası ile linç kampanyası başlatıldı.

Makalesinde Ferguson olaylarını genel bir bakış açısıyla dile getiren Kenar'a, Louis Fishman, yaftalayıcı ve aşağılayıcı bir üslüp içeren bir yazı ile karşılık verdi. Bunun üzerine, hem Geziciler hem de Fishman taraftarları Ceren Kenar'ı sosyal medyada linç etmeye kalkıştı. Kenar ise bu duruma köşesinden bir not düşerek cevap verdi ve asıl intihalcinin kim olduğunu deşifre etti.

İşte Ceren Kenar'ın köşesindeki o bölüm...

Louis Fishman, Gezi vs Ferguson başlıklı makalem (http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ceren-kenar/583587.aspx) konusunda bir yazı kaleme almış (http://louisfishman.blogspot.com.tr/2014/12/gezi-and-ferguson-reply-to-ceren-kenar.html). Maddi hataları barındıran ve yazımdan anlamı değiştirecek seçicilikte alıntılar yapan bu makalenin içeriğine cevap vermeyi anlamsız buluyorum. Zira Fishman'ın bir öğrencisini azarlar üslupta yazdığı bu makalede kullandığı yaftalayıcı ve aşağılayıcı üslup ile muhatap olarak alınmayı hak etmediğini düşünüyorum. Bununla beraber daha sonrasında twitter üzerinden tacize varan, bir akademisyenden çok, bir ergen aktiviste yakışan tavırlarını da bir cevapla ödüllendirmek niyetinde değilim. Fakat makalesindeki intihal iddiası konusunda bir açıklama yapmam lazım. İntihalin, TDK'ya göre tanımı: “Bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması.” İntihal konusunda bir referans kaynağı olan Harvard Guide to Using Source'a göre, common knowledge, yani “bilinen gerçekler” konusunda bir makalede kaynak göstermemek intihal kapsamına girmez (http://isites.harvard.edu/icb/icb.do?keyword=k70847&pageid=icb.page342055.) Makalemde hiçbir kişinin ifade, buluş veya düşüncesini kaynak göstermeden kullanmadığım açıktır.

Bahsi geçen yazının giriş kısmında Ferguson'da yaşanan “bilinen gerçekler” özetlenmiştir. Burada başka kaynaklarla beraber Wikipedia'dan da faydalandığım doğrudur. Fakat makalenin intihal olduğu ima edilen ve sadece olgusal gerçekleri içeren ilk bölümünde geçen, “9 Ağustos günü, Michael Brown, bir arkadaşıyla yolda yürürken, polis tarafından durduruldu... Bu sırada, Michael'ın katili olan polis Darren için destek gösterileri yapan Amerikalılar da oldu. Darren Wilson'a destek için bir web sitesi bağış kampanyası başlattı.

Birkaç gün içinde Darren için 400.000$ toplandı. Ferguson'da bazı polis memurları görevleri sırasında üzerinde 'Ben Darren Wilson'ım' yazan kolyeler takmaya başladı” benzeri ifadeler konusunda kaynak göstermemek intihal kapsamına girmez. Elbette burada bir özensizlikten bahsedilebilir, yerinden bildirmenin faziletleri üzerine ahkam kesilebilir veya Ferguson'daki GBT kayıtlarının da incelenmesinin makaleye kalite katacağı vurgulanabilir. Ancak intihal iddiası yanlış ve haksızdır.

Bununla beraber, Fishman'ın makalesini çeviren ve hatta kendisini (twitterdaki tacize varan sataşmaları sonucu) bloklamamı bile haber yaparak Türkiye haberciliğine müthiş bir katkı yapan Diken sitesinin intihal konusundaki bu hassasiyeti takdire şayandır. Zira sitenin genel yayın yönetmeni, Erdal Güven, geçtiğimiz Ekim ayında tam teşekküllü bir intihale imza atmış ve tesadüfe bakın ki bunu ortaya çıkaran da ben olmuştum (https://twitter.com/cerenkenar/status/393021005372727296.) Sanırım bu izah konunun gerçek mahiyeti konusunda fikir verecektir...

İŞTE CEREN KENAR'IN YAZISININ TAMAMI...