20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Nevzat Çiçek: Barzani tarafından biri çözüm sürecine dahil edilebilir

Nevzat Çiçek, Barzani tarafından birinin çözüm sürecine üçüncü göz olarak dahil edilebileceğini söyledi.

27 Kasım 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Yirmidorthaber.com - 24 TV’de Ardan Zentürk’ün sunduğu “Sıcak Gündem” programında çözüm süreci masaya yatırıldı. Önemli haberlerin yer aldığı programda, Diyarbakır Esnaf Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Gazeteci-Yazar Nevzat Çiçek katıldı. Çiçek, İHH’nın raporunu değerlendirirken, çok önemli bir açıklamada bulundu.
 
ÇÖZÜM SÜRECİNE “MİLLİ” VURGUSU
 
Nevzat Çiçek, İHH’nın raporunda sürecin milli olduğu vurgusuna dikkat çekerken, halkın hakem olarak tutulması, üçüncü göz olması gerektiğini belirtiyor. Çiçek, şunları söyledi:
 
Çözüm süreci raporu şunu söylüyor: 
 
1- Bu helalleşme sürecini mutlak surette sağlamanız gerekiyor.
2- Bu işin esas sahibi halktır. Halk bu işi sahiplenmiştir, sizin korkmadan halktan aldığınız bu insiyatifi genişletmeniz lazım.
3- Çözüm muhataplığının sadece PKK’ya değil, bölgedeki bütün STK sivil toplum ve herkesin içine katılacağı bir geniş alana ulaşması lazım.
4- Şu ana kadar milli bir mesele haline getirdiniz, milli olarak çözmeye çalışıyorsunuz, üçüncü gözü de milli karakterden seçin. Nedir bu milli karakter; halkın içindeki değerlerden hakim olarak seçin.
 
“MASADAYKEN HİÇBİR ZAMAN SİLLAH KULLANMADIK”
 
Nevzat Çiçek, Türkiye’de en çok tartışılan konulardan biri olan “silah bırakma” konusuna ilişkin Moro’da İslami Kurtuluş Cephesi’nin söylediği “Biz masaya oturduğumuz hiçbir zaman için silah kullanmadık” sözünü aktardı.
“Normalleşme sürecine giden yol hemen hemen tamamlanmak üzere. Çünkü Moro’da İslami Kurtuluş Cephesi şunu söyledi: “Biz masaya oturduğumuz hiçbir zaman için silah kullanmadık.” Şimdi bu aslında Türkiye’de tartıştığımız meselenin ta kendisi.”
 
BARZANİ TARAFINDAN BİRİ SÜRECE DAİL EDİLEBİLİR
 
Ardan Zentürk, yönelttiği “HDP’nin politikasına ne diyorsun? Çünkü HDP, muhataplık açısından pek kimseyle bir şey bölüşecekmiş gibi gözükmüyor. Ve STK’ların üçüncü göz olması, halkın muhatap alınması, muhataplığın genişletilmesi, diğer siyasi faktörlerle de görüşmeler yapılması, amiyane tabirle burada bir maraza çıkar mı?” şeklindeki soruya Nevzat Çiçek şunları söyledi:
 
“Bence hükümet o işi şöyle aşacak. Büyük bir ihtimalle üçüncü göz meselesinde Barzani tarafından birinin o sürece dahil edilme ihtimali çok fazla. Nedeni de şu; HDP’nin bu tür açıklamaları karşısında hep şu söyleniyor: “Bir şekilde kandırılıyoruz, bize şey yapılmıyor falan” bunu da Kürtlerin de kabul edebileceği, Türkiye’nin kamuoyunun da kabul edebileceği gerçekten bir başka gözün “bu böyle değil” diyebileceği bir yapının oluşması gerekiyor.
 
Hükümet, elinden geldiği kadarıyla arıza çıkaracak olan yapıları, delikleri tek tek kapatmaya ve bu noktada Türkiye kamuoyunu ikna edecek adımlar atmaya çalışıyor.”