23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Cemil Çiçek: Avustralya bizim için güvenilir bir ortak

TBMM Başkanı Çiçek, Avustralya ile ilişkilere büyük önem verdiklerini vurgulayarak, 'Güney Doğu Asya politikaları açısından Avustralya, bizim için çok güvenilir bir ortaktır' dedi.

AA23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Cemil Çiçek: Avustralya bizim için güvenilir bir ortak

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki heyet, Avustralya ziyareti kapsamında Melbourne'deki temaslarını tamamlayarak başkent Canberra’ya geldi. 

Resmi temaslarda bulunmak üzere Avustralya’da bulunan Çiçek, Canberra’da ilk olarak Türkiye Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek Büyükelçi Reha Keskintepe’den bilgi aldı.

Daha sonra Avustralya Federal Parlamentosu’na geçen Çiçek ve beraberindeki heyet, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Senatör Michael Ronaldson ile görüştü. Ronaldson, toplantıda Çiçek'i parlamentoda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’nin her yıl 25 Nisan’da Çanakkale’de ANZAC törenlerinin yapılmasına verdiği izin ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

Meclis Başkanı Çiçek de Avustralya ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) ve G20 gibi uluslararası kuruluşlarda bir arada çalıştığını hatırlatarak, Avustralya ile ilişkilere büyük önem verdiklerini vurguladı. Avustralya ve Türkiye ilişkilerinde Çanakkale Savaşları’nın önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çiçek, "İlişkilerimiz, her ne kadar bundan çok daha önce başlamış olsa da bu savaşların iki ülke ilişkilerine kattığı anlam, yüklediği sorumluluk çok daha farklı ve özeldir diye düşünüyorum. Bu ziyaret, 2015 öncesi yapılan önemli bir ziyaret. Türkiye olarak hayatlarını kaybetmiş kahramanların anısına büyük bir sorumluluk duygusuyla 2015 yılına ciddi bir hazırlık yapıyoruz. Sizleri orada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız, ümit ediyorum ki sizi tekrar orada görme imkanı olacaktır. Savaştan, mücadeleden, çatışmadan kalıcı bir dostluk çıkmıştır. Bu, başka ülkeler bakımından belki anlaşılmazı çok zor olsa bile çok önemli ve anlamlı bir ilişkidir. 100. yıl dönümü, ilişkilerimizin gelişmesine, derinleşmesine, her alanda daha yakın bir iş birliği yapmamıza imkan verecektir" dedi.

Avustralya bizim için güvenilir bir ortaktır

Avustralya-Türkiye ilişkilerindeki gelişmelerin olumlu bir şekilde devam edeceğini hatırlatan Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:  

"Birlikte yakın çevremizde çatışmaların ve çok büyük acıların yaşandığı bir dönemde Türkiye Avustralya ilişkileri daha da anlamlı hale geliyor. Bu nedenle iki ülke, bu ilişkileri her alanda geliştirmek için daha doğru bir çaba içerisine girecektir, girmesinde de fayda vardır. Güney Doğu Asya politikaları açısından Avustralya, bizim için çok güvenilir bir ortaktır. Dolayısıyla biz, bu ilişkileri ne kadar geliştirebilirsek diğer ülkelerle ilişkilerimizde de bu önemli bir katkı sağlayacak."

Çiçek, Avustralya’da yaklaşık 150 bin Türk vatandaşının yaşadığını, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinin kendileri için büyük önem taşıdığını kaydetti.

TBMM Başkanı Çiçek ve berberindeki heyet, daha sonra Avustralya Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Bronwyn Bishop ve Senato Başkanı Senatör Stephen Parry ile bir araya geldi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Bishop, Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğu daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bishop, yakın zamanda Türkiye’ye 130 bin mültecinin giriş yaptığını, Türkiye'nin yaşadığı güçlükleri bildiklerini kaydederek, Avustralya’nın insani yardımlar konusunda elinden gelen çabayı gösterdiğini vurguladı. 

Bishop ve Parry, toplantının ardından TBMM Başkanı Çiçek ve beraberindeki heyet onuruna parlamento binasında akşam yemeği verdi.

Çiçek, başkent Canberra’daki temaslarına yarın sabah Avustralya Savaş Müzesi'ni ziyaret ederek ve Canberra Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak başlayacak. Meclis Başkanı daha sonra Avustralya Parlamentosuna geçerek çeşitli temaslarda bulunacak.

Ziyareti sırasında Çiçek'e AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Avustralya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut, AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ve MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz eşlik ediyor.