25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çözüm süreci için hükümetten tarihi adım

'Eve dönüş' için düğmeye basan hükümet, süreci takip için Çözüm Süreci Kurulu oluşturdu.

2 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çözüm süreci için hükümetten tarihi adım
Hükümet 'eve dönüş' için düğmeye bastı. Çözüm süreci için oluşturulacak kurul ve komisyonlar 11 kritik konuda çalışacak. Sürecin yasal, toplumsal ve ekonomik ayağını komisyonlar yürütecek
 
Hükümet, "hayata, eve, siyasete dönüş" yolunda tarihi bir adım daha attı. Yasal zemine oturan süreci takip için iki ayaklı yapı oluşturuldu. Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi Yasası kapsamında Çözüm Süreci Kurulu ile Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları kurulacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararında, "Hükümetimiz bu tarihi süreci başarıya ulaştırmak için üzerine düşen sorumlulukları tam bir azim, kararlılık içinde yerine getirme iradesi taşımaktadır" vurgusu yapıldı. 
 
ÇÖZÜM SÜRECİ KURULU 
Sürece ilişkin çalışmalar, alınacak tedbirler, uygulama süreçlerinin takibi, gerekli strateji ve politikaların geliştirilmesi, görevli bakanlıklar arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu. Kurul, Başbakan Ahmet Davutoğlu veya görevlendireceği Başbakan yardımcıları başkanlığında, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma Bakanları, Başbakanlık, MİT ve Kamu Düzeni ve Güvenliği müsteşarlarından oluşturuldu. Kurul gündemine göre ilgili diğer bakan, kamu görevlileri ve kişiler de toplantılara çağrılacak. Kurulun sekretaryası da Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nca yürütülecek. Kurul "ulusal" tutulurken, Kandil'le doğrudan görüşme, İmralı heyetinin genişletilmesi adımları da atılacak. 
 
İHTİYAÇ DUYULAN ADIMLAR 
Bakanlar Kurulu kararında, düzenlemenin ihtiyaç duyulan adımların zamanında, etkili ve koordineli atılması açısından genel perspektif sunacağı, devlet kurumlarının yapacağı çalışmaların genel ilkeleri içerdiği belirtildi. Süreçte yürütülecek çalışmaların temel aktörünün Bakanlar Kurulu olarak belirlenirken, kararla süreçte sorumlu, ilgili kurumlar ile gerekli uygulama izleme ve koordinasyon mekanizmalarınca yapılacak tedbirlere ilişkin esaslar düzenleniyor.