25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Danıştay'dan başörtülü avukata vize

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, avukatların ‘başları açık’ görev yapacaklarına ilişkin Danıştay 8. Dairesi kararına, Türkiye Barolar Birliği’nin yaptığı itirazı oy çokluğu ile reddetti. Karar ile başörtülü avukatların önünde engel kalmadı.

1 Nisan 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Danıştay'dan başörtülü avukata vize
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye Barolar Birliği’nin mahkmelere avukatların türbanla girmesine izin verilmesi kararına itirazı reddetti. Avukat kimliğinin yenilenmesi istemiyle yaptığı başvuru, başörtülü fotoğraf verdiği gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliği’nce reddedilen İstanbul Barosu’na kayıtlı başörtülü bir avukat, TBB meslek kurallarının 20. maddesinin iptali istemiyle Danıştay 8. Dairesi’nde dava açmıştı. Daire, 20. maddedeki “Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar” düzenlemesindeki “başları açık” ibaresinin yürütmesini oyçokluğu ile durdurmuştu.

Danıştay: Serbest meslek

Daire, avukatlığın “kamu görevi” değil “serbest meslek” olduğu gerekçesiyle ilk kez bu kararıyla başörtüsüne vize verdi. Kararda, “Avukatlık, sunulan hizmet açısından bir kamu hizmeti, mesleki faaliyet olarak ise serbest meslektir” değerlendirmesi yapılmıştı. Kararda, Danıştay Nüfus Kanunu’nu gerekçe gösterip “yüz açık” kriteri getirirken, başörtülü fotoğraf nedeniyle kimlik kartı verilmemesinin Anayasa ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan çalışma hak ve özgürlüğü ile din ve vicdan özgürlüğünün ihlali sonucunu doğuracağı belirtilmişti.

TBB’nin itirazına ret

Türkiye Barolar Birliği Danıştay 8. Dairesi’nin bu kararına itiraz etti. Başvuruyu görüşen, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu itirazı, oy çokluğu ile reddetti. Daire önümüzdeki günlerde davayı esastan karara bağlayacak.

Karar ne getiriyor

Karar esastan da kesinleşirse, artık kadın avukatlar duruşmalara başörtülü katılıp müvekkillerini savunabilecekler. Savcılık, icra ve kalemde türbanlı olarak avukatlık yapabilecekler. Bu karar diğer meslek kuruluşları için örnek niteliği taşıyabilecek.