19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Dayak atan polisten 'öğretmen kökenliyim' savunması

Van'da 17 yaşındaki lise öğrencisini Kaymakam'a 'Devlet değil misiniz siz? Yurt neden yapılmıyor?' dediği için tartaklayan 'öğretmen kökenli' polise 2 bin lira para cezası verildi. Ceza ertelendi.

8 Nisan 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dayak atan polisten 'öğretmen kökenliyim' savunması
Olay, 5 Aralık 2012 günü Gürpınar Anadolu Lisesi'nde meydana geldi. Gürpınar Kaymakamı Nurullah Kaya, okulda sorunları dinledikten sonra çıkarken, önü bir kaç öğrenci tarafından kesildi.

11/C sınıfı öğrencisi V.C., sorunlarını anlatırken Kaymakam Kaya'ya, "Devlet değil misiniz siz, yurt neden yapılmıyor, yapmak zorundasınız" dediği için koruma tarafından kolundan tutularak uzaklaştırıldı. Durumu ailesine ileten V.C. hastaneye giderek rapor aldı ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. V.C. şikayetini şöyle dile getirdi:

"Okulun çıkış kapısında Kaymakam bey, eşi, koruma görevlisi olduğu halde öğrencilerin sorunlarını dinliyordu. Öğrencilerin yurt sorununu anlatırken Kaymakam bey devletin imkanlarının yetersizliğinden söz etti. Ben de 'devletin parası yok mu? Bize yurt yaptıramıyor' dedim. Kaymakam beyin koruması kolumdan tutarak 'Sen Kaymakam beyle nasıl konuşuyorsun? Seni döverim' diyerek tehdit etti. Olaydan sonra ciddi psikolojik sorunlarım oldu. Derslerime çalışamadım. Arkadaşlarımın arasında beni küçük düşürenlerden ömür boyu şikayetçi olacağım."

POLİS: ÖĞRETMEN KÖKENLİYİM

Kaymakamın yakın koruması olduğunu belirten C.K. de, okul bahçesinde kaymakam beyin öğrencilerle yurt sorununu görüştüğünü belirtti. Polis memuru C.K. şu ifadeyi verdi:

"Sonradan ismini öğrendiğim V., elleri cebinde lakayt ve diğerlerini kışkırtan tavırla ve yüksek sesle, 'Devlet değil misiniz siz? Yurt neden yapılmıyor? Yapmak zorundasınız' dedi. Kaymakam bey 'Sen nasıl konuşuyorsun, konuşmana dikkat et' diye uyardı. Ben de bunun üzerine görevim gereği müdahele etmek zorunda kaldım. Olayın büyümesini engellemek için çocuğu topluluktan 8-10 metre kadar uzaklaştırmak isteyince gelmek istemedi. Bunun üzerine sol elimle çocuğun sağ kolunu tuttum. Öğretmen kökenliyim, daha sonra polisliğe geçtim. Öğrencilere karşı ayrı bir ilgim sevgim vardır. Tehdit ve hakaret etmedim."

KAYMAKAM TANIK

Mahkemede tanık olarak dinlenen Kaymakam Nurullah Kaya ise, okul çıkışında üzerinde öğrenci kıyafeti olmayan birinin yanına yaklaşarak, "Neden devlet yapmıyor, yurdu devlet yapsın" dediğini söyledi. Nurullah Kaya, "Ben de kendisine 'madem ben devletim, devletle konuşurken ellerini cebinden çıkar' dedim. Bu cevabını beklemiyor olacak ki irkildi. O sırada korumam C.K., kolundan tutarak götürdü. Lakayt şekilde benimle konuştu. 'Kendisine senin anlayacağın dilden konuşayım' şeklinde bir ifade kullanmadım, üzerine de yürümedim" diye konuştu.

Mahkeme polis C. K.'yı öğrenci V.C.'yi basit, tıbbi müdahele ile giderilebilir şekilde kasten yaralama suçunu işlediği gerekçesiyle 2 bin lira adli para cezasına mahkum etti. Mahkeme, hükmün açıklanmasını 5 yıl süre ile erteledi.

Mahkeme sonucunu değerlendiren V.C.'nin avukatı Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Müşir Deliduman, "Bu davayı Çağdaş Hukukçular Derneği adına takip ettim. Bundan sonra aynı şekilde din, dil, ırk ve milliyetlerine bakmadan tüm mağdur çocuklar için adaleti sağlamaya çalışacağız" dedi.