20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Durmuş Boztuğ: Demokratikleşirken silah da neyin nesi

Tunceli Üniversitesi Rektörü Boztuğ, devletin halkın değerleriyle barıştığını belirterek, çözüm ve Alevi açılımından sonra dağa çıkmaya kalkan öğrencisine “Türkiye demokratikleşirken silah neyin nesi” diyeceğini söyledi.

28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Durmuş Boztuğ: Demokratikleşirken silah da neyin nesi

Başbakan Davutoğlu’nun tarihi Tunceli ziyaretinde adının ‘Munzur’ olarak değiştirileceği müjdesini verdiği Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Durmuş Boztuğ, “Bazı öğrencilerimiz dağa çıkıyordu. Ama bu çözüm süreci ve Alevi açılımlarından sonra bir öğrencim gitmek istese, kolundan tutarım ‘Nereye gidiyorsun, Türkiye demokratikleşirken silah neyin nesi’ derim” dedi.

Rektör Boztuğ, şunları söyledi: “Üniversitenin adının Munzur olması ve Taşkışla’nın adının Dersim olması, çok anlamlı. Devlet, bugün bu renklerle barışmaya başladı. Munzur Nehri, Aleviler için adeta tapılan bir yer. İnsanların bu kadar tapınma düzeyinde saygı duyduğu nehrin adını bu üniversiteye vermekte ne sakınca var. Munzur’u da Tunceli’de üniversite yapmak halkın değerleriyle barışmaktır. İleride ilin adı Dersim olunca, devlet milletin tüm değerleriyle barışmış olur. İsim önerisi 2013’te benden geldi. Öğrenci konseyi başkanlığı birkaç ay önce üniversitenin adının Munzur olması gerektiğine ilişkin dilekçe verdi. Şimdi devlet yaptı. Dedeleri öldürülen, illerinin adı değiştirilen torunlar bugün üniversitelerinin adını devletle birlikte değiştiriyor.”

Öğrencilerinin Türkiye demokratikleştikçe PKK’ya katılmak için  dağa çıkmadığını anlatan Boztuğ, “Çözüm süreci ve Alevi açılımlarından sonra bir öğrencim dağa gitmek istese, kolundan tutarım ‘Nereye gidiyorsun, Türkiye demokratikleşirken silah neyin nesi’ derim. Zaten onlar da dağ yerine siyasete girmek için hamle yapıyor” dedi.