18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Depremzede 64 aile ev sahibi oldu

Van'da 3 yıl önce meydana gelen depremlerde evleri yıkılan ve eşlerini kaybeden kadınlar için, Kuveyt'in desteğiyle İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından yaptırılan 64 kalıcı konutun teslim töreni yapıldı.

DHA21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Depremzede 64 aile ev sahibi oldu
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki iki büyük depremde evsiz kalan aileler için 2 yıl önce İHH İnsani Yardım Vakfı ile merkezi Kuveyt'te bulunan Kuveyt Yardım Kuruluşu IICO desteğiyle Van'ın Edremit İlçesi'nde yapımına başlanan evler bitirildi. Depremden sonra satın alınan 7 bin 500 metrekare arsa üzerine 4 blok halinde inşa edilen ve 2 milyon 625 bin 699 dolar'a mal olan 102'şer metrakarelik 3 artı 1 64 daire ve bir sosyal tesisin anahtar teslim töreni Edremit'te bulunan 5 yıldızlı bir otelde yapıldı. Törene Van Valisi Aydın Nezih Doğan, IICO Başkanı Abdullah Al-Matuk, Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Al-Duwaıkhw, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım ve aileler katıldı.
 
VALİ'DEN KUVEYT'E ÖVGÜ
 
Törende konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan büyük devletlerin her zaman yardıma ihtiyaç duyulan bölgelerde bulunduklarını söyledi. Tarihe bakıldığında Türkiye'nin ne kadar büyük bir medeniyet olduğuna dair onlarca örnek verilebileceğini kaydeden Vali Doğan, Kuveyt'in de Türkiye gibi dünyanın neresinde bir sıkıntı olursa insani yardım organizasyonlarıyla destek verdiğini belirtti. Vali Doğan, şöyle devam etti:
 
"Van'da da bu işbirliğinin çok güzel bir örneğini görüyoruz. 2 büyük deprem atlattık. Depremin ilk gününden itibaren Kuveyt devletini, yardım kuruluşunu ve İHH'yı yanımızda gördük. Bugün birlikte anahtar teslimi yapacağımız konutlar bunun güzel bir örneği.  Kuveyt Emiri'ne desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum."
 
TÜRKİYE- KUVEYT ARASINDA İYİ İLİŞKİLER
 
IICO Başkanı Abdullah Al-Matuk da, 2011 depremlerinin ardından Kuveyt Emiri'nin yardımların bölge halkına ulaştırılması konusunda kendilerini görevlendirdiğini söyledi. Zaman kaybetmeden Türkiye'deki partner kurumları olan İHH ile irtibata geçtiklerini anlatan Matuk, "Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkiler uzun zamandan beri iyi temelde inşa edilmiştir" diye konuştu. 
 
 
Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Al-Duwaıkhw bu projenin ilk olmadığını, son da olmayacağını söyledi. Türkiye ile olan iyi ilişkilerinin her alanda devam edeceğini vurgulayan Duwaıkh, "Burada bir saat süren gezimizde bile kısa zamanda depremin izlerinin silindiğine tanıklık ettik. Suriye'deki mültecilere yardımlarımızı devam ettireceğiz" dedi.
 
'YILIN İNSANİ YARDIM LİDERİ'
 
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım ise Kuveyt Emiri'nin Birleşmiş Milletler'de 'Yılın insani yardım lideri' seçildiğini anlattı söyledi. Şu anda dünyanın birçok yerine Kuveyt'ten yardımların gittiğini anlatan Yıldırım, "İnşallah bu kurumumuzla Gazze'de yıkılan evlerin onarımını yapacağız ve Suriye'yi yeniden inşa edeceğiz" diye konuştu.
 
Törende İHH Genel Başkanı Yıldırım, IICO Başkanı Al-Matuk'a yetim bir çocuk tarafından yapılan tabloyu hediye etti. Yapılan konuşmaların ardından tamamı eşlerini kaybeden ve yetim çocukları bulunan kadınlara evlerin anahtarları teslim edildi.