25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Dersim’de Munzur açılımı

Vicdanın kabul etmeyeceği hiçbir şeyi devletin de kabul etmemesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, Dersim’de müjdeleri sıraladı: Eski Kışla, Dersim Müzesi olacak. Tunceli Üniversitesi’nin adı Munzur olarak değiştirilecek. Bürokratik temsilde eşitlik sağlanacak ve ayrımcılığa izin verilmeyecek.

24 Kasım 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dersim’de Munzur açılımı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli Üniversitesinde yaptığı konuşmada, bugün Dersim’de Tunceli’de bir aradayken yapılması istenenin ortak bilinci ve kaderi paylaşma duygusu olduğunu belirtti. Dersim’de yaşananlar dolayısıyla Muharrem ayında Kerbela’ya atıfla yaptığı konuşmadan sonra tepkiler geldiğini hatırlatan Davutoğlu, bu tepkileri göze almasının bir nedeni olduğunu belirterek, “Konuşmayı yapmamın sebebi, artık bütün gönülleri birleştirmenin vaktinin geldiğinin ilanıydı. Kimse geçmiş acıların bu şekilde yüzleşmemizden rahatsız olmamalı. Geçmiş acılarla yüzleşmek aynı zamanda geçmiş muhabbetlerle de yüzleşebilmektir.

Geleceği muhabbetle inşa etme çabasıdır. Yeni bir halleşmenin, helalleşmenin yeni bir sözleşmenin temel zemini, geçmişteki ortak birikimimizi keşfetme yanında, acılar yaşanmışsa acılar, bazı zulümler yaşanmışsa zulümler, dolayasıyla da gerektiğinde özür dileme erdemini gösterebilmektir. Vicdanın kabul etmeyeceği hiçbir şeyi devletin de kabul etmemesi gerek” dedi.  Önceki gün gazetecilere Dersimlilere müjdeleri olduğunu açıklayan Davutoğlu şu mesajları verdi:

Eski kışla müze oluyor

 - Kentteki eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı Dersim Müzesi olacak. Bunun için 10 milyon liralık ödeneğin talimatını verdim ve en kısa sürede tamamlanacak.

 - Kentteki bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak. Alevi ziyaret yerleri ve ocaklar restore edilecek. Bu işler için de 11 milyon liralık bütçe onaylandı.

Munzur Üniversitesi sözü

 - Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olarak değiştirilmesini talep etmişti. İnşallah Munzur Üniversitesi de hayırlı olsun diyelim.

Ayrımcılığa izin verilmeyecek

 - Alevi vatandaşlarımızın kendilerine yönelik ayrımcılık yapıldığı hissine kapıldığı konum neyse hepsiyle birebir ilgileneceğiz. İnancı bakımından hangi geçmişe sahip olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bütün inanç mensuplarına, bütün vatandaşlarımıza aynı mesafede olan birisi olarak size bunu taahhüt ediyorum. Alevi kardeşlerimize hiçbir ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz. Aynı şekilde herhangi bir toplum kesiminin başka toplum kesimlerine karşı ayrımcılık yapmasına da gayrimüslime karşı ayrımcılık yapılmasına da hiçbir şekilde izin vermeyiz.

Bürokratik temsilde eşitlik

 - Bürokraside temsil edilme hususunda Alevi vatandaşlardan yoğun bir talep geldi. Bizim atamalarımızda, görevlendirmelerimizde bir emanet tesliminde tek bir ölçümüz vardır: liyakat, liyakat, liyakat. Herhangi bir şekilde, herhangi bir bürokratik kademede Alevi vatandaşlarımıza veya başka vatandaşlarımıza dönük bir ayrımcılık varsa bunun bizzat takipçisi olacağım. Bu çerçevede de inşallah bütün kesimlerin devlet mekanizması içerisinde hak ettiği yeri alması için çaba göstermeye devam edeceğiz.

Cemevi istişareleri sürecek

 - Cemevleriyle ilgili talepleri biliyoruz. Bunları Alevi kanaat önderleriyle en kısa zaman görüşeceğiz ve geçmiş Alevi çalıştaylarında varılan sonuçları da, Alevi toplumunun bütün ihtiyaçlarını, değişik kesimlerin farklı görüşlerini telif ederek, en doğru kararı alma konusunda da istişarelerimizi sürdüreceğiz.

Alevilik daha iyi anlatılacak

 - Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde herhangi bir şekilde Alevi vatandaşlarımıza ya da herhangi bir başka mezhep veya din mensubu vatandaşlarımıza dönük aşağılama, ötekileştirme içeren bir tek cümle dahi olsa bunu hepimize yapılmış bir hakaret addederiz ve buna kesinlikle izin vermeyiz. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde Alevi İslam’ını daha iyi anlatılması yönündeki talepleri olumlu karşılıyoruz. Bu konuda her türlü çabayı göstereceğiz.

 

Erdoğan’ın özründen vatandaşı tehdit kabul etmeyen döneme

1938’de Dersim’de yaşanan acı olaylar nedeniyle 2012’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özür dilemesine atıfta bulunan Davutoğlu, Alevi Çalıştaylarının da Erdoğan döneminde başladığını hatırlattı. Davutoğlu, “Acılar tek taraflı olmadığı gibi, hapishaneler bile tek taraflı değil o dönemlerde. Yassıada, Metris, Mamak, Ulucanlar, Diyarbakır... Buralarda yatanların her biri farklı ideolojilerdendi. Kimi sağcı, kimi solcu, kimi Sünni, kimi Alevi, kimi Türk, kimi Kürt, kimi Zaza... Bizim için etnik ve mezhep temelli hiç bir iç tehdit tanımlaması yoktur, olmayacaktır. Vatandaşlarımızı hiç bir zaman tehdit olarak görmeyeceğiz. İskilipli Atıf Hoca, Bediüzzaman Said-i Nursi ve Seyit Rıza farklı yaklaşımlar içindeydi. Farklı akımlardan geldiler. Ama hepsi aynı şekilde baskı gördü. İdama yürüyüşlerindeki temel ortaklık, devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmekti. Biz şunu diyoruz; bundan sonra devletin resmi ideolojisi olmayacak. Devletin bir tek şeyi olacak, milletle bağı ve aidiyeti olacak. Milletin, toplumun her kesimiyle bağı olmayan bir devlet resmi ideolojiyle yaşayamaz. Resmi ideolojinin dayattığı tarih anlayışıyla da gelecek inşa edilemez” dedi.

MİT vatandaşları kurtarır ama CHP’yi kurtaramaz

PARTİSİNİN 13 Şubat Spor Salonu’nda düzenlenen Erzincan Merkez İlçe 5. Olağan Kongresi’nde konuşan Davutoğlu, kayınvalidesi Fatma Özdağ’ın vefatı nedeniyle Kılıçdaroğlu’na kürsüden başsağlığı diledi. Kılıçdaroğlu’nun ‘MİT, CHP’yi bölmek için faaliyet gösteriyor’ iddiasını değerlendiren Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu, kendi beceriksizliğinin faturasını başkalarına kesmeye çalışıyor. MİT son olarak Musul’daki Başkonsolosluk çalışanlarımızı nasıl kurtardığına tüm millet şahittir. MİT yurtdışındaki vatandaşlarımızı kurtarabilir ama CHP’yi kurtaramaz. CHP kurtuluş için MİT’ten medet ummasın. Bu, 7 Şubat 2012’de MİT’e yapılmaya çalışılan komplonun devamı mahiyetindedir. Kılıçdaroğlu’nun kulağına bunu fısıldayanlar, 7 Şubat komplosunu MİT’e yapan çevrelerle aynı çevrelerdir” diye konuştu.

 

ALEVİ GENÇLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ

Davutoğlu, Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi’ni ziyaretinde, Alevi gençlerin sorunlarını da dinledi. Cemevi ziyareti sırasında, Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, bir sunum yaptı ve 12 maddelik taleplerini iletti. Ziyarette, daha sonra, Başbakan Davutoğlu’na, “Zülfikar” verildi, lokma ikram edildi.