18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Dev kazanı 264 tekerlekli TIR taşıdı

Manisa'nın Gördes ilçesinde kurulu nikel işleme tesisinde kullanılmak üzere Çin'den ithal edilen 738 tonluk basınçlı kazan, 264 tekerlekli nakliye aracıyla taşındı.

AA14 Mayıs 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Dev kazanı 264 tekerlekli TIR taşıdı
Aliağa Limanına indirilen devasa kazan, Almanya'dan kiralanan nakliye aracına yüklendikten sonra yola çıkarıldı. İlçeye yaklaşık iki aylık yolculuğun ardından ulaşması planlanan kazan madencilik alanında faaliyet gösteren bir şirketin nikel madeni işleyen tesisine kurulacak. Saatte 1 kilometre yol alan tırın Gördes'e 55 günde ulaşması planlanıyor.

Silindir biçimli kazanı taşıyan devasa aracın geçişi sırasında trafikte zaman zaman aksamalar yaşandı. Kimi vatandaşlar aracın geçişini yol kenarında izlerken bazıları da hatıra fotoğrafı çektirdi.

-Yakıt tankeri eşliğinde ilerliyor

Meta Madencilik Genel Müdürlük Danışmanı Mustafa İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işleme tesisinde nikelin liç (konsantre) edilmesi için kullanılacak yüksek basınçlı kazanın 33 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde, 8 metre genişliğinde ve 738 ton ağırlığında olduğunu söyledi.

Kazanı taşıyan aracın önden ve arkadan itiş kabiliyetine sahip olduğunu ayrıca 180 derece dönebildiğini ifade eden İnce, "Saatte 1 kilometre hızla yol alan araç 1,5 kilometrede 150 litre yakıt harcıyor. Bu nedenle araca akaryakıt tankeri eşlik ediyor" dedi.

Nakliye aracının geçiş güzergahındaki duble yolların bir şeridinin trafiğe kapatıldığını ve elektrik tellerinin söküldüğünü belirten İnce, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 167 kilometre olan Aliağa, Bergama, Kınık, Soma, Kırkağaç, Akhisar, Gördes güzergahında bulunan 3 üst geçit sökülüp yeniden yapılacak. Aracın geçişi riskli olduğu için 11 köprü by-pass edilerek dere yataklarına yol yapılacak."