20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Devlet Bahçeli Tunceli'ye gitti, Elazığlılar'a seslendi

MHP lideri Bahçeli, Tunceli merkeze 3 Km mesafedeki valilikte Elazığ ve Malatya’dan gelen partililerine seslendi. Bahçeli, esnafın tepkisi ve cemevi yetkililerinin ‘Özür dilemeyecekse gelmesin’ mesajı üzerine programını iptal etti.

NEVİN BİLGİN29 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Devlet Bahçeli Tunceli'ye gitti, Elazığlılar'a seslendi

MHP lideri Devlet Bahçeli, tartışmalara neden olan Tunceli ziyareti yine tartışmalarla son buldu.

Başbakan Davutoğlu’nun Dersim katliamı için özür dilemesini ‘Seyit Rıza teröristtir ölenler de haindir’ sözleriyle değerlendiren Bahçeli, Başbakan’ın Bu sözleri Tuncelilere söyleyemezsin’’  iddiası üzerine dün Tunceli’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Önceki akşam Elazığ’a giderek orada kalan Bahçeli dün sabah ta Malatya ve Elazığ’dan partililerinin katıldığı bir araba konvoyuyla Tunceli’ye doğru yola çıktı.

Ancak günler öncesinde Bahçeli’nin kentlerine gelişini protesto eden Tunceliler, dün sabah da kepenklerini açmayarak protestolarına devam etti.

Köprüyü bile geçemedi

Kentte küçük çaplı gerginlikler olurken, Bahçeli’nin konvoyu Tunceli merkeze 3 kilometre mesafedeki Yeni toplu konutlar ve askeri kışlanın da bulunduğu bölgedeki Tunceli valiliğini ziyaret etti. Burada beraberinde gelen partililerine seslene Bahçeli konuşmasına birlik beraberlik mesajlarıyla başları ancak konuşmasının sonunda Dersim katliamında idam edilen Seyit Rıza’ya ‘terörist, olaylarda katledilen Tuncelilere de ‘hain’ dedi.

Valilikte gerginlik çıktı

Bahçeli’nin bu sözlerine valilik önündeki bir vatandaş, “Dersim halkı onuruna sahip çık”, “Dedemize misafir gelip dedemize küfredemezsin” diye bağırdı. Yine Bahçeli’nin valiliğe girişi sırasında “Bahçeli bu topraklara giremez” diye slogan atıldı. Ülkü ocaklarından gençler slogan atanların üzerine yürüyünce polis araya girdi. Slogan atan insanlar gözaltına alındı.

Ziyaret 1 saat sürdü

Valilik ziyaretinin ardından esnaf ziyareti yapmayı ve cemevine gitmeyi planlayan Bahçeli, esnafın kepenk kapatması ve cemevi yetkililerinin de ‘özür dilemeyecekse gelmesin. istemiyoruz’ mesajı üzerine bölgeden ayrılarak cemevi ve esnaf gezisini iptal etti. Bir buçuk saat Tunceli’de kaldıktan sonra merkeze giremeden ayrıldı. Polis ise valiliğe yürümek isteyen kent konseyine biber gazıyla müdahale etti. Böylece dün saat 11 sıralarında Tunceli valiliğine ulaşan Bahçeli saad 12:20 ‘de de kentten ayrıldı.

Polisten ‘kenti hemen terk edin’ anonsu

Bahçeli valiliğe gelmeden önce kent konseyi adı altında örgütlenen partiler ve sivil toplum örgütleri pankartlarla valiliğe yürüdü. Valiliğe yürümek isteyenlere polis müdahalede bulunurken ülkücüler Tunceli valiliği önünde selfie yaparak hatıra fotoğrafı çekti. Bahçeli’nin konuşması sırasında valilik önünde diğer illerdeki teşkilatlardan gelen ülkücüler, polisler ve gazeteciler bulundu. Sivil halktan kimsenin olmaması dikkat çekti. Bahçeli’nin ayrılmasından sonra diğer illerden gelen ülkücülerin hemen Tunceli’yi terk etmesi konusunda polis uyarıda bulundu.

Olağanüstü güvenlik önlemleri

Bahçeli’nin ziyareti boyunca olağanüstü güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Tunceli’nin girişinde polis yol boyunca güvenlik önlemi aldı. Özel Tim, Jandarma, Panzer ve tomalar yolda nöbet tuttu. Termal kameralarla inceleme yapıldı. Kente girişte kimlik sorgulaması, GBT yapıldı. Tunceli’de jandarma ve askerin yanısıra 800 polis görev yaparken çevre illerden bir o kadar daha polis getirildi.