20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'den 600 kişi IŞİD'e katıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'den 600 kişinin IŞİD'e katıldığını ve bunlardan 100'ünün hayatını kaybettiğini açıkladı.

25 Kasım 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'den 600 kişi IŞİD'e katıldı
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’den bugüne kadar 600 kadar kişinin IŞİD örgütüne katıldığını, bunlardan yüzden fazlasının da öldüğünü söyledi.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, dün akşam Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi ele alındı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, komisyonun üyelerinin sorularını cevaplandırdı.
 
IŞİD’in 10 Ekim 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile terör listesine alındığını ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IŞİD’e neden DAEŞ demeye başladıklarını şu sözlerle anlattı:
 
“Bu Arapça bir kelimedir. Son adı ‘İslam Devleti’. Biz özellikle İslam kelimesini kullanmaması için gerek Araplar’la, gerek Batılılar’la, onlar da DAEŞ’in İslam’ı temsil etmediğini sık sık vurguluyorlar. İslam’ı çağrıştırmayan bir terminoloji kullanalım, dolayısıyla İslam’la terörü özleştirmeyelim. Yoksa DAEŞ’i yumuşatmak için ya da terörist kabul etmediğimizi vurgulamak için yapmadık. Tek amacı budur.”
 
Muhalefet sıraları buna karşın DAEŞ’in açılımı olan “dawlat al-ıslamiyah f’al-ıraq wa belaad al-sham”de İslam kelimesinde de İslam’ın geçtiğini hatırlattı. 
 
 
IŞİD’le mücadele kapsamında 7 bin kişiye Türkiye’ye giriş yasağı koyduklarını ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, aynı çerçevede bin 100 kişiyi sınır dışı ettiklerini vurguladı.
 
Türkiye’den IŞİD ve benzeri radikal örgütlere katılımların olduğunu doğrulayan Çavuşoğlu, bu rakamın istihbarat birimlerine göre şu anda 600 civarında olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, “Yüzden fazla da insanın burada bu çatışmalarda öldüğü bilgisi bize ulaştı” dedi.