27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Diyarbakır'da asker güvenliği sağladı

Diyarbakır’da HDP ve DBP'nin de aralarında bulunduğu bazı kuruluşların, 'İnsanlık İçin, Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem' adı altında yaptığı eylem çağrısı ve bugün yapılacak yürüyüş önceki kentte sıkı güvenlik önlemleri alındı. Askerler kentin belirli kesimlerine inerek önemli noktalarda konuşlandırıldı.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN1 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:

Aralarında HDP ve DBP gibi siyasi partiler ve bazı sivil toplum örgütleri, IŞİD saldırıları altında bulunan Kobani'ye destek vermek için 'İnsanlık için Kobani için 1 Kasım'da küresel eylem' adı altında eylem çağrısı yaptı. Diyarbakır'da bugün yapılacak yürüyüş öncesi kentte sıkı güvenlik önlemleri alındı. Diyarbakır'da 6-7 Ekim günlerinde yaşanan ve 12 kişinin öldüğü, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği olaylar sırasında, kente inen askerler bugün yine kente indi. 7'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı askerler, zırhlı araçlarla birlikte indikleri kentin önemli noktalarında polis ekipleriyle birlikte konuşlandıkları görüldü.


Diyarbakır'a aralarında Bingöl, Elazığ, Giresun'un da bulunduğu bir çok il ve ilçelerinden Jandarma Özel Harekat Timleri'nin de sevk edildiği öğrenildi.
 
Diyarbakır'da askerin yanı sıra polis ekipleri de zırhlı araçlarla yürüyüş öncesi kentte devriyede bulunduğu ve özellikle kamu binaları önünde konuşlandığı görüldü. DBP'nin kepenk kapatma eylemi yapılmayacak çağrısına zaman bazı bölgelerde esnafların işyerlerini açmadığı görülürken, bazı esnafın de işyerlerinin önünde bekledikleri görüldü. Banka şubelerinin de daha önce saldırıların hedefi olan ATM'lerin kepenklerle kapattıkları gözlendi.

YÜRÜYÜŞ OLAYSIZ

Diyarbakır'da, 'İnsanlık İçin, Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem' adı altında Kobani'ye destek vermek için düzenlenen yürüyüş saat 12.30 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi'ndek Koşuyopu Parkı'ndan başladı. Daha önce Koşuyolu Parkı'ndan Sur İlçesi'ndeki Dağkapı Meydanı'na düzenleneceği yürüyüşün güzergahı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve valilikle yapılan görüşmeler sonunda Koşuparkı'ndan yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki İstasyon Meydanı'na gerçekleştirildi.

Yürüyüş sırasında kollarında 'görevli' yazılı bantlar bulunan DBP'li görevliler el ele tutuşarak, güvenlik önlemi adı. Polis ekipleri de yürüyüşe katılanların belirlenen güzergah dışına çıkmamaları için cadde ve sokak başlarında TOMA ve zırhlı araçlarla önlem aldı. Bir polis helikopteri de kent üzerinde uçuşlar gerçekleştirdi.

Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı yürüyüşe katılan sık sık IŞİD aleyhine sloganlar attı. Kalabalık daha sonra mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'nda toplandı.


HAKKARİ'DE KEPENKLER AÇILMADI

Hakkari'de de 1 Kasım Dünya Kobani Günü sebebiyle esnaf kepenk açmadı. Gün içerisinde düzenlenecek eylemler ve basın açıklamaları öncesi kent merkezi adeta sessizliğine büründü. Nöbetçi eczaneler ve fırınlar dışında tüm iş yerlerinin kapalı olduğu şehirde polis ekiplerinin önemli noktalarda güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

1 Kasım 'Dünya Kobani Günü' dolayısıyla düzenlenecek yürüyüş öncesi, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kepenkler açılmadı.

1 Kasım Dünya Kobani Günü dolayısıyla Yüksekova'da saat 15.00'te yapılacağı belirtilen yürüyüş öncesinde kepenkler açılmadı. Fırın ve nöbetçi eczaneler dışında tüm iş yerlerinin kapalı olduğu ilçede, polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. İlçede sessiz bekleyiş sürüyor.