19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Diyarbakır'da mühür gerilimi

İzinsiz ve ruhsatsız olduğu için mühürlenen Diyarbakır’daki Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen ilkokulun kapısındaki mühür DBP İl Başkanı tarafından söküldü. Ancak akşam saatlerinde polis yeniden mühürledi.

Şeyhmus Çakan17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Diyarbakır'da mühür gerilimi

Açılmasının önünde hiçbir yasal engel olmamasına rağmen izinsiz olarak açılarak çözüm sürecinden rant emlde etmek istenen Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’daki Kürtçe eğitim vereceği iddia edilen ve izinsiz olarak açılan okullar valiliklerce mühürlendi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yapılanların bir algı operasyonu olduğunu söyledi.

İzinsiz ve ruhsatsız

Diyarbakır’da Ferzad Kemanger İlkokulu adıyla açılan bina, Diyarbakır Valiliği’nce “okulun izinsiz ve ruhsatsız faaliyette bulunduğu” ve “bu durumun hem Anayasa, hem de Milli Eğitim Temel Kanunu’nun birçok maddesine aykırılık teşkil ettiği” gerekçesiyle önceki akşam mühürlendi.

Gerilim gece boyu sürdü

Diyarbakır’da kapatılan okulun elektriği ve suyu kesilirken, dün sabah saatlerinde de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Abdullah Öcalan’ın annesinin adıyla açılan okul mühürledi. Ancak mühür dün akşam BDP’liler tarafından kırıldı. Mührü kıran grup, polise taşla saldırdı. Eylemciler, ilçe merkezindeki Gazi Orta Okulunun kapısını zincirle kilitledi.

Şırnak Cizre’deki Berivan İlkokulu isimli bina da sabah saat 05.00 sıralarında polis tarafından mühürlendi. Polisler okulların tabelasını da söküp götürdü. Yüksekova ve Cizre’de okulun açılmasına öncülük eden STK ve vatandaşlar kararı protesto etti.

Mühürü İl Başkanı kırdı

Tüm bunlar yaşanırken, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Kürtçe eğitim vereceği belirtilen okulun kapısına asılan kapatma mühürünü söktü. Önceki akşam bir grupla oturma eylemi başlatan Zümrüt, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile birlikte basın açıklaması yaptıktan sonra “Bu yasağı kabul etmiyoruz. Zincirleri kıracağız. Halkın dediğini yapacağız” dedi. Zümrüt ardından binanın kapısına asılı mührü sökerek yanındakilerle içeri girdi.

4 okul ateşe verildi!

Ancak akşam saatlerinde okul polis tarafından tekrar mühürlendi. Polis, sıkı güvenlik önlemi altında mühürü yeniden okul kapısına astı. Direnen gruba polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Gaz ve sudan HDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da etkilendi. Bu arada Cizre’de 4 okul dün gece yüzü, maskeli bir grup tarafından molotof kokteylleriyle ateşe verildi.