26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Dolandırıcılık çetelerinin en çok kullandığı 6 yöntem

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, dolandırıcılık çetelerinin en çok kullandığı 6 yöntem konusunda vatandaşları uyardı.

26 Eylül 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Dolandırıcılık çetelerinin en çok kullandığı 6 yöntem
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan uyarıda, nitelikli dolandırıcılık yöntemleri "Ön ödeme dolandırıcılığı, iş bulma vaadiyle dolandırıcılık, iş bulma vaadiyle dolandırıcılık, sigorta dolandırıcılığı, çek dolandırıcılığı, saadet zinciri dolandırıcılığı ve banka dolandırıcılığı" şeklinde sıralandı.

Açıklamada, ön ödeme dolandırıcılığının; suç örgütlerince seçilen hedef şahıslarla e-mail, mesaj ya da telefon aracılığıyla iletişim kurmak suretiyle gerçekleştirildiği belirtildi. Dolandırıcıların bu yöntemle vatandaşları 'büyük kazançlar (ödül, miras, otomobil, tatil gibi) elde edecekleri vaadiyle ikna ederek, vergi, masraf gibi farklı sebeplerle ön ödeme' yapmalarını sağladıklarına işaret edildi.

İş bulma vaadiyle yapılan dolandırıcılıklarda ise iş arayan vatandaşların gazete veya internet üzerinden verilen sahte iş ilanları ile komisyon adı altında para talep edilmesi şeklinde gerçekleştirildiği ile getirildi.

Sigorta dolandırıcılığında; olmayan bir hasarı olmuş gibi göstermek veya olmuş bir hasarın maliyetini artırmak suretiyle gerçekleştirildiği belirtildi.

Çek dolandırıcılığı; kurulan paravan şirketler adına bankadan çek talebinde bulunmak, bankalardan temin edilen gerçek çeklerin sahtesini üretmek veya çekler üzerinde bulunan rakamlar üzerinde oynama yapmak suretiyle piyasaya sürülmesi şeklinde gerçekleştirildiği aktarıldı.

Saadet zinciri dolandırıcılığında, üyelik sistemi ile piramit düzeninde bir yapı oluşturulduğuna dikkat çekildi. Bu yöntemde üyelerden zenginlik vaadiyle para toplanıyor. Bu doğrultuda, sisteme yeni üye kazandıranlara, yüksek meblağlarda para kazanabilecekleri vaat ediliyor.

Dolandırıcıların son kullandığı yöntem ise bankalara sahte belgelerle müracaat edilerek, kredi kullanılması veya kredi kartı alınması şeklinde gerçekleştiriliyor.