20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Engellilere umut olabilecek proje

3 boyutlu yazıcılar hayatımıza girdiğinden beri dünyamızı değiştirecek pek çok proje ve tasarım ile karşılaşıyoruz. Bu projelerden biri de Enablingthefuture.org hareketi. Proje, robot el uygulamasını 3D yazıcı teknolojisiyle yapılabilmeyi hedefliyor.

23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Engellilere umut olabilecek proje
Kar amacı gütmeyen bu hareketin amacı protez ihtiyacı duyan bireylere maliyetli alternatifler yerine belirli bir emek ve zaman ayrılarak kişiye özel ölçü ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş, neredeyse bedava denilebilecek, kullanılabilir robot eller sağlamak.
 
Medikal bir müdahale gerektirmeyen bu mekanik cihazlar ile özellikle genç yaşta parmak / el / kol uzuvları olmayan insanların hayata nasıl sarılma imkânı bulduğunu görmek hem duygulandırıyor hem de heyecanlandırıyor.
 
3D yazıcı robot el denemesi
 
Seçilen bir gönüllü, sağlam elinden alınan ölçülere yapılan tasarım ve baskı denemeleriyle bir protez yapıldı. İlk takıldığı andan itibaren inanılmaz hızlı bir adaptasyon süreci gözlemlendi. Kazadan 7 ay sonra robot eli kullanarak genel ihtiyaçlarını gidermekle birlikte bisiklete binmek top tutmak gibi yapamadığı fonksiyonları da yapabilir hale geldi.
 
Bu atılım engelliler için umut verici bir gelişme oldu.