18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Dr. Bahram Salih: Erdoğan tarihi bir figür

Talabani’den sonraki en etkili isim olan KYB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Bahram Salih: 'Barış sürecine herkes destek vermeli.'

Halime Kökce / SÜLEYMANİYE23 Nisan 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Dr. Bahram Salih: Erdoğan tarihi bir figür
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eski başbakanı ve KYB Genel Sekreter Yardımcısı Barham Salih Süleymaniye’de Türkiyeli kadın gazetecilerle bir araya geldi. Medialog Platformu’nun Türk ve Kürt Kadın Gazeteciler Çalıştayı vesilesiyle Süleymaniye’de olan gazetecilerin Türkiye’deki çözüm süreci, Suriye’deki iç savaş ve tüm bunların Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni nasıl etkileriyle ilgili sorularını cevaplayan Salih, “barış sürecini başlatan Türkiye Başbakanı tarihi bir figürdür, özellikle medya süreci desteklemelidir” dedi.

Salih bugün gelinen noktanın Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi açısından çok umut verici olduğunu ifade ederken 10 yıl öncesini hatırlattı ve “10 yıl önce Ankara’da Irak Kürdistan’ının bunun Irak’ın bölünmesi için ilk adım ve Türk ulusal güvenliğine karşı bir saldırı olduğunu söylediler. Ve bunun Türkiye’nin ulusal güvenliğine aykırı olduğunu söylediler. Ben Ankara’daydım, üst düzey Türk yetkililerle konuşuyordum. Cumhurbaşkanı Gül’ün dışişleri bakanı olduğu dönemde de bunları konuştuk ve o zamanlar bunlar Ankara’da çok ciddi endişelerdi. Fakat şimdi bir bakın. Irak Kürdistan’ı Türkiye en istikrarlı ve güvenli ve güvenilir dostu.

Kürt hakları, Kürt kimliği, Kürt istikrarı, Kürt dili Türkiye’ye tehdit değil, Türkiye için bir değerdir” dedi.

BARIŞ SÜRECİ TARİHİ BİR FIRSAT

Salih, “Hemşerilerim İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e, Antalya’ya gittiklerinde müthiş bir kültür, müthiş bir ekonomi görüyorlar, Türk basınını ve özgürlükleri görüyorlar. Neden biz de bunlara sahip değiliz diyorlar. Beraber çok şey yapabiliriz. Milliyetçilik bizi bölüyor. Çatışmaya saplanıp kalmamamız gerekiyor. Irak Kürdistan’ı bu açıdan önemli bir mesajdır” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki barış süreciyle ilgili bir soruya ise Salih “Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’deki Kürt siyasetçilerle birlikte başlattığı demokratik açılım ve barış sürecinin tarihi bir fırsat olduğunu, Erdoğan’ın bu süreci başlatma cesaretini göstermiş olduğu için tarihi bir figür olduğunu” ifade etti. Salih, “20. Yüzyıl hepimiz için harcanmış bir fırsattı. Daha iyisini yapabilirdik. 21. Yüzyıl değişik olabilir” dedi.

Berham Salih ayrıca Erdoğan’ın ve Türkiye’deki Kürt siyasetçilerin bu süreçte desteklenmesinin çok önemli olduğunu da belitti. Geçmişin hassasiyetlerini aşmak gerektiğini, Irak Kürdistanı’nın Türkiye için ekonomik ve siyasi bir ortak olduğunu, aynı zamanda güçlü bir katalizör görevi görebileceğini ifade etti.

HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Kürt meselesinin çözümünde Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin nasıl bir katkısı olabileceğine dair bir soruyu Salih, “Her türden desteği verebiliriz fakat verebileceğimiz en önemli destek örnek olmaktır. Ortak hayrımız için birlikte çalışabiliriz. Bence Türk hükümeti Irak Kürt hükümetini dinliyor, Türkiye’deki Kürt liderler Irak Kürt hükümetini dinliyor. Bu çatışmanın barışçı çözümüne ihtiyacımız var. Bu çatışma döngüsü Türkiye için iyi değil, Türkiye’deki Kürtler için de iyi değil. Kürt haklarının tanınması gerekiyor. Türk demokrasisinin geliştirilmesi gerekiyor. Ve bizim için birlikte çalışmak bizim zaten olduğumuz şey olmaktır. Biz ortağız, müttefikiz” şeklinde cevapladı.

SURİYE’DE BİR YOL BULMAK LAZIM

Suriye’deki durumun Kürt sorununun çözümüne etkisi konusunda ise Salih şöyle konuştu: “Bence Suriye’deki çatışma çok önemli. Ben Irak’ta yaşadım, Baas diktatörlüğünün kurbanıydım. Benim için Suriye’deki Baas’la Irak’taki Baas aynı. Ve Suriye’deki cinayetler korkunç. Uluslararası toplumun kınaması işlevsiz ve yetersiz kalıyor. Suriye’deki sorun artık Suriye halkının Baas diktatörlüğüne karşı mücadelesi gibi kolay tarif edilebilecek bir şey değil. Suriye için kaygılanıyorum çünkü bu ülkeye gitmiş pek çok aşırılıkçı unsur var. Irak’tan da var. Daha önce de Suriye’den Irak’a geliyorlardı. Terörizm ve aşırılıkçılık sadece Suriye’de kalmayacak. Türkiye’yi etkileyecek, Irak’ı etkileyecek, İran’ı etkileyecek. Bütün bir bölgenin, Amerikalılar, Türkler, İranlılar, Ruslar, hepimizin bir araya gelmesi ve Suriye halkının bu çatışmadan çıkmasını sağlayacak bir çözüm bulması lazım. Bir yol bulmaları lazım.”

DEMOKRASİ VARSA AŞIRILIK BİTER

Salih demokrasinin ve barışın olduğu bir yerde aşırıcılığın kendine hayat imkanı bulamayacağını vurguladı ve “Aşırılıkçılık çatışma ortamlarında ortaya çıkar. Şimdi Süleymaniye’ye geldiniz. Burası tarihsel olarak Iraklı Kürt kültürünün kimlik merkezidir. Ben burada büyüdüm. Azade Parkı vardır. Burası Irak ordusunun garnizonuydu. Babam orada tutuklandı, ben orada tutuklandım. Pek çok insan orada tutuklandı. Ailemde orada işkenceden geçmeyen tek kişi yok. Bu garnizon şimdi bir park. Çatışma durumlarında aşırılıkçılık ortaya çıkar. Özgürlüğün kurumsallaşması ve hakların tanınması halinde aşırılıkçılık yer bulamaz. Süleymaniye’de aşırılıkçılığa tanıklık ettiniz mi? Süleymaniye halkı Türkleri düşman olarak mı görüyor? Biz size dostlar olarak bakıyoruz” dedi.

KÜRTLER TÜRKİYE’YE BAYILIYOR

Salih Türkiye’nin ekonomisiyle, kültürüyle, güçlü ve önemli bir komşu olduğunu Türkiye’nin fark yaratan bir kültüre sahip olduğunu ifade etti. “İnanlar barış içinde yaşamak istiyorlar, uçağa atlayıp İstanbul’a gitmek ve İstanbul’dan keyif almak istiyorlar. İstanbul’a bayılıyorlar” dedi.

Berham Salih PKK’lıların Türkiye dışına çıkışıyla ilgili süreçte bir rolünüz olacak mı sorusuna ise “Bunlar beni yorumlamak istemediğim konular. Egemen bir devlet olan Türkiye’nin içişlerine karışamam. İstikrarımızı tehlikeye düşürmemek şartıyla, mümkün olan her yolla bir anlaşmayı sağlamak için birlikte çalışacağız. Çünkü istikrarımızın zedelenmesi bizim için çok tehlikeli olacaktır. Bunlar PKK ve Türk hükümeti arasındaki meselelerdir” şeklinde cevap verdi.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ HEPİMİZİN HAYRINA

Berham Salih son olarak Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki enerji işbirliğinin önemine dikkat çekti. “Bu Kürdistan için önemli bir değer, Irak ekonomisi için de öyle. Ve Türk ekonomisine de önemli bir katkı. Ekonomik ilişkileri olabilecek her şekilde geliştirmeliyiz. Bu bizim için hayırlı, Türkiye için hayırlı, Irak için hayırlı. Yanlış anlamaları ortadan kaldırmamız gerekir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi olarak petrol sorunumuzu çözmek için Bağdat’la birlikte çalışmalıyız. Petrol Irak için, Irak’ın tümü için ulusal bir kaynak. Petrol gelirleri Irak hazinesine gidecek. Bunun Irak’a karşı olmadığına dair Irak kamuoyunu bilgilendirmeliyiz. Boru hattı olumlu bir gelişmedir. Fikir, bunun Irak’ın petrol alt yapısına entegre edilmesidir. Bu Irak petrolünün ihraç kapasitesinin artırılması anlamına gelir.”