18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Erkekler kadınlardan daha çok konuşuyor

Dilbilimci ve sosyal psikologların yaptığı 34 farklı araştırmada erkeklerin kadınlardan daha çok konuştuğu ortaya çıktı. Ancak kadınlar günde 20 bin, erkekler ise 7 bin kelime kullanıyor.

27 Kasım 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Erkekler kadınlardan daha çok konuşuyor

Kadınların erkeklerden daha çok konuştuğu zannediliyor. Oysa bilimsel araştırmalar bunun tam tersini söylüyor. Dilbilimci ve sosyal psikologların yaptığı 34 araştırma, erkeklerin kadınlardan daha fazla konuştuğu ortaya kondu. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin ana sayfasında yer verdiği haberde erkekler mi yoksa kadınlar mı daha çok konuşur sorusuna bilimsel yanıt geldi. Kadınların günde ortalama 20 bin erkeklerin ise 7 bin kelime kullandığının iddia edildiği araştırmadan yola çıkan onlarca üniversite bu hipoteze kanıt aradı.

İki cinsiyetin konuşma süresi 7’den 70’e değerlendirildi. Çocuklar üzerinde yapılan 73 araştırma kız çocuklarının erkeklerden daha fazla kelime kullandığını ortaya koydu. Ancak su sonuç, dil becerisinin gelişimi bakımından kız çocukları ile erkek çocukları arasındaki hız farkını yansıtan geçici bir olguydu.

Kadınlar 32 araştırmada geride

Peki, yetişkinler açısından durum nasıl? Çocuklar arasındaki bu küçük farka işaret eden çalışmaya imza atan California Üniversitesi’nden psikolog Campbell Leaper, yaptığı toplu analizde erkeklerin daha fazla konuştuğu sonucuna vardı. Laboratuvar ortamında konuşmaları için belli bir konu verilen gruplarda bu farkın normal yaşamdakinden daha fazla olduğu gözlendi.

Leaper’in bulguları, dilbilimci ve sosyal psikologların yaptığı onlarca araştırmada varılan sonuçları destekliyordu. Sadece iki araştırma kadınların erkeklerden daha fazla konuştuğu sonucuna varırken, 34 araştırmada erkeklerin kadınlardan daha fazla konuştuğu ortaya konmuştu.

Duygusal açlık dile geldi

Bilimsel dergi Science’da yayınlanan en son araştırma Leaper’in çalışmalarını destekledi. Kadın ve erkeklerin gün içinde yaptıkları konuşmalar kaydedildi. Araştırmaya göre erkekler kadınlardan daha çok konuşmaya eğilimli, ancak erkekler etkileyici olmak için kadın-erkek karışık ortamlarda daha çok konuşuyor. Leaper, bunun erkeğin sosyal yaşamda baskın çıkmak için gösterdiği bir davranış olduğunu belirtiyor ve konuyu şöyle özetliyor: İletişim stillerinde cinsiyet farkı giderek azalıyor. Kadın ve erkeğin rollerinin değişmesi bunda etkili oluyor. Çalışan kadınların artması gibi dolaylı etkiler sebebiyle erkekler duygularını daha çok açıklama gereği duyuyor.

Cep telefonununda 6 dakika fark

Türkiye’de 2012 yılında 3 bin gençle yapılan araştırmaya göre, erkekler telefonda kadınlardan 6 dakika fazla konuşuyor. Intel Türkiye, 26 ilde 13-29 yaş arası 3 bin kişiyle yaptığı “Genç Türkiye Araştırması’na  göre, kadınlar günde ortalama 104 dakikalık telefon konuşması yaparken, erkeklerde bu oran 110 dakikaya çıkıyor.

İş yerinde en geveze kim?

ABD’nin Northeastern ve Harvard üniversiteleri ise iş hayatında kadınların mı yoksa erkeklerin mi daha çok konuştuğu sorusuna cevap buldu. Bu yıl sonuçlanan araştırmada kadın ve erkekler 12 saat boyunca monitörlerle dinlendi. Buna göre kadınlar işe giderken yolda, mesai saatleri dışındaki küçük molalar ve yemek saatinde daha çok konuşuyor. Ancak mesai saatleri içinde erkeklerin kadınlardan daha fazla konuştuğu, aynı zamanda sosyal medya üzerinden de daha çok iletişim kurduğu belirlendi. Araştırmacılar iki cinsin sohbet etme farkını da ortaya koydu. Buna göre kadınlar daha az kişiyle daha uzun süre sohbet ediyor, erkekler ise kısa sohbetler halinde daha fazla kişiyle iletişim kuruyor.