19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Erkeklerin kabusu ALS hastalığı

Bir kova buz kampanyasıyla gündeme gelen ALS, daha çok erkeklerde görülüyor. Kaslardaki seğirmelerle kendini hissettiren hastalık ilerleyen evrelerde tüm vücuda yayılarak yavaş yavaş öldürüyor.

Gülden Kılıç22 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Erkeklerin kabusu ALS hastalığı
Sinir sistemi hastalığı ALS’ye dikkati çekmek amacıyla başlayan baştan aşağı buzlu su dökme kampanyası çığ gibi büyüdü. Son olarak kampanyaya Türkiye’den Beşiktaş’tan teknik direktör Slaven Bilic, futbolcular Atiba Hutchinson, Ersan Gülüm ve Veli Kavlak ile Fenerbahçe’den Diego Ribas da dahil oldu. Dünya gündemine oturan hastalığı İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm.Dr. Sema Öztürk anlattı. 
 
Öztürk’e göre beyinde kasları hareket ettiren motor nöron hastalığı olan ALS, ağırlıklı olarak erkeklerde görülüyor. Önce kol ve bacaklarda belirtilerinin hissedildiği ALS, zamanla tüm vücuda yayılıyor. Hasta yürüyemiyor, konuşamıyor, hareket edemiyor, tekerlekli sandalyeye mahkum oluyor. 3-5 yıl sonra nefes alamayan hasta solunum cihazına bağlanıyor, sonunda da hayatını kaybediyor. 
 
Dilde seğirmelere dikkat
 
Öztürk, ALS hastalığın ilk belirtisi yürümede güçsüzlük, ayak takılması, el becerisinde azalma, kol güçsüzlük. Öztürk, hastalığın ilerlemesinin yaklaşık 10 yıl sürdüğünü, sonunda hastayı yatağa bağımlı hale getirdiğini söylüyor. Hastalıkta beyine ait hafıza, kognitif fonksiyonlar, işitme, görme, dokunma, tat alma, mesane ve barsak fonksiyonları etkilenmiyor.  ALS’nin görülme sıklığının 100 bin’de 2-3 olduğunu vurgulayan Öztürk, genellikle 50-70 yaşlar arasında ve erkeklerde daha sık rastlandığını söylüyor. Teşhis genellikle hastalığın başlangıç ve ilerleme şekli ile alt ve üst motor nöron tutulumu bulgularının muayenesi ile konulduğunu belirten Öztürk, en önemli belirtilerini şöyle sıralıyor: “Kaslarda ilerleyici güçsüzlüğe eşlik eden küçük seğirmeler sıklıkla dilde de bulunur. Dilde küçük seğirmelerin erken dönem tespiti hastalığın tanısında çok değerlidir.”
 
Riluzole yavaşlatıyor
 
Öztürk, tedavinin hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak ve rahatlatmaya çalışmakla kısıtlı olduğunu söylüyor. ALS’nin ilerleyişini yavaşlatan tek tedavi Riluzole olduğunu kaydeden Öztürk, “Riluzole kullanılırken karaciğer fonksiyon testi yaptırması gerekir. Diğer tedaviler hastanın şikayetlerini gidermeye ve rahatlatmaya yönelik tedavilerdir” dedi. 
 
MUTSUZLUK VE DEPRESYON BAŞ GÖSTERİYOR
 
Öztürk hastalıkla savaşmanın bir ekip işi olduğuna dikkat çekiyor. hastalarda depresyon baş gösterebileceğini vurgulayan Öztürk, “Ailenin ve sağlık elemanlarının yardımcı olması gerekir.  Konuşma güçlüğü için ses artırıcı cihazlar, harf tahtaları, göz oynatma ile komut alan bilgisayarlar hastalara yardımcı olabilir.