26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Fehmi Tosun: Yabancı heyetlere bu durumu anlatamıyoruz

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Yargıda Birlik Platformu Üyesi Fehmi Tosun, Söz Bitmeden'de Elif Çakır'ın konuğu oldu.

18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Fehmi Tosun: Yabancı heyetlere bu durumu anlatamıyoruz
Programdan bazı satır başları: 
 
 
HSYK'NIN YAPISINDAKİ SIKINTILAR
 
 
HSYK'nın yapısına baktığımızda 12 Eylül Anayasasının birçok sıkıntısının olduğu sürekli dile getiriliyor. Anayasanın tümünün değiştirilmesi sürekli arzu edilen bir konu olmakla birlikte malesef bugüne kadar parlemento tarafından bir şekilde başarılamadı. Öncelikle bunun başarılması gerekiyor. 
 
 
12 Eylül anayasasının getirdiği HSYK'da bir kısım sıkıntılar 90'lı yıllarda baş gösterdi. Bu sıkıntı By-Pass kanunuyla bir nebze aşılmıştı. 2010'lu yıllara gelindiğinde o dönemin konjönktüründeki davalar, benzeri konular ve 12 Eylül anayasasının getirdiği, HSYK üyelerinin sadece Yargıtay'dan ve Danıştay'dan seçilmesi nedeniyle kürsüdeki hakim ve savcılardan daha uzak olması gibi sıkıntılar söz konusu oldu. 
 
 
YABANCI HEYETLERE BU DURUMU ANLATAMIYORUM
 
 
Çalıştığım yere sık sık gelen yabancı heyetlere son dönemdeki bazı yasal düzenlemeleri anlatmakta zorlanıyorum. Diyoruz ki, Türkiye'de malesef yargıya bazı hakim ve savcıların oluşturduğu bir güç egemen oldu. Bu güçten yargının kurtarılması için bir kısım tedbirler alınması gerekiyor. Eğer araç yoldan çıkmışsa siz o aracı sürerek tekrar yola getiremezsiniz. Vinçle kaldırıp sonra yola koymanız gerekir. Tabi özellikle Avrupalı meslektaşlarımıza bu konuyu anlatamıyoruz. Onlar yargıda bir grubun hakim olması düşüncesini kabul edemiyorlar. Evet olmaması gerekir ama bu bizim realitemiz.
 
 
Bu nedenle 2010 yılında Anayasa ve HSYK'da yeniden yapılanma arayışlarına geçildi. Bu yeniden yapılanma arayışları içerisinde HSYK'da üye sayısı 7'den 22'ye çıkarıldı. Amaç da çoğulculuğun sağlanması, herhangi bir zümrenin etkisinde kalınmaması idi.