18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Genelkurmay'dan 'Alman askerleriyle gerilim' açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de bulunan Alman askerlerinin şikayetçi olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, Almanya Silahlı Kuvvetleri tarafından, Genelkurmay Başkanlığı makamlarına Kahramanmaraş'taki Alman askerlerinin iddialara konu olan sorunları ile ilgili herhangi bir talep ve şikayetin gündeme getirilmediği kaydedildi.

3 Mart 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Genelkurmay'dan 'Alman askerleriyle gerilim' açıklaması
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Alman basınında yer alan haberlere atıfta bulunularak, Kahramanmaraş'ta konuşlandırılmış Patriot bataryalarının 'Alman personeliyle Türk personel arasında ciddi bir gerilim bulunduğu', 'işbirliğinin genelde sorunlu olduğu', 'Alman askerlerine kasıtlı olarak kötü muamelede bulunulduğu', 'bir Alman askerin bir Türk Komutan tarafından darp edildiği' şeklinde iddialar yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, 'Almanya Silahlı Kuvvetleri tarafından; makamlarımıza, Kahramanmaraş'taki Alman askerlerinin iddialara konu olan sorunları ile ilgili herhangi bir talep ve şikayet gündeme getirilmediği gibi, gerek Almanya Başbakanı, gerekse Savunma Bakanının ziyaretleri sırasında Türk Birliğinin Alman Patriot personeline sağladığı destekten övgüyle söz edilmiştir. Söz konusu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır' ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya eklenen bilgi notunda ise, 'kışladaki barınma alanlarının yetersiz ve kötü olduğu, binadaki tuvaletlerin ve arazideki seyyar tuvaletlerin pis ve yetersiz olduğu' iddiasına ilişkin, şunlar kaydedildi:

'Alman Patriot Birliği Kahramanmaraş'a intikalini tamamladığı 22 Ocak 2013 tarihinden bu yana, Alman Patriot Birliği için hazırlanmakta olan barınma alanlarının (bina ve prefabrik binalar) tamamlanmasına kadar olan geçiş sürecinde Kahramanmaraş'taki 4-5 yıldızlı otellerde kalmakta, kışlada ise, vardiya görevi yapan personele barınma alanları tamamlanıncaya kadar kendi kurdukları, konteyner ve çadırda harekat görevlerini icra etmektedirler.

Alman Patriot Birliği personeli arazide kullanmaları için seyyar sahra tuvaletleri ile kendi temin ettikleri mobil tuvaletleri kullanmaktadırlar. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı İç Tedarik Bölge Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan 6 gözlü, içinde 3 adet lavabosu bulunan tuvalet konteynerlerinin yapımı ve teslimi devam etmektedir. Yapılan sözleşme gereğince 4 Mart 2013'e kadar kurulup hizmete sunulacaktır.

22 Şubat 2013 tarihinde tamamlanan ve teslime hazır olduğu resmi yazı ile Alman birliğine bildirilen 91 odalı 2 katlı prefabrik binada 20 tuvalet, 7 odalı prefabrik binada 5 tuvalet, tadilatı yapılan diğer bir binada ise 10 adet tuvalet mevcuttur. Alman Patriot birliğinin kullanımına tahsis edilen bu tuvaletlerin uluslararası standartlara göre 400 kişi için yeterli olduğu değerlendirilmektedir.

Tuvalet temizliği Alman askerlerinin kendileri tarafından yapılması gereken bir husustur. Bir temizlik firması ile anlaşarak bu işi yaptırabilmeleri için kendilerine koordinasyon ve irtibat konusunda gerekli yardım yapılmıştır. Sonuç olarak, Alman Patriot birliğinin kullandığı tuvaletlerin bakım ve temizliği, hizmet alımı yapacakları sivil bir firma tarafından sağlanacaktır.'

-'İletişimde ve irtibatta hiçbir sorun yoktur'-

Bilgi notunda, 'arazinin çamurla kaplı olduğu' iddiasıyla ilgili olarak da 'Alman heyetinin talepleri ve üst komutanlık uygulama emirleri doğrultusunda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş Belediyesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü imkanları, iş makineleri ve kamyonları kullanılarak herhangi bir ödenek kullanılmaksızın yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda muhtelif yol tesviyesi, arazinin çeşitli bölgelerinde 100 kamyondan fazla mıcır serilerek zemin sıkılaştırma ve düzeltme faaliyetleri tamamlanmıştır. Malzeme ve mıcır serilen yer ve yol ihtiyaçları konusunda Alman birliğinin ilave talepleri ihtiyaçları doğrultusunda devam etmekte ve karşılanmaktadır' değerlendirmesi yer aldı.

'Alman askerlerinin tecrit edildiği, Türk ve Alman askerleri arasında iletişim kurulmaması şeklinde emir verildiği' iddialarına da yanıt verilen bilgi notunda, Türk ve Alman askerlerinin aynı kışla içerisinde revir, bakım yeri, harekat merkezi, karargah binası, yollar gibi bir çok yeri ortaklaşa kullandıkları, kışladaki sosyal imkanlar, spor tesisleri, şehirdeki askeri gazinodan istifade etme imkanının da sağlandığı belirtildi.

Alman birliğinin kullanımına tahsis edilen Patriot Birliğinin mevzi bölgeleri ile harekat merkezlerinin bulunduğu alanların kendileri tarafından tel üstüvane ile çevrildiği, Alman birliği ile koordine için irtibat subayları ve yabancı dil bilen 10 personelin görevlendirildiği aktarılan bilgi notunda, 'İletişimde ve irtibatta hiçbir sorun yoktur. Görevli olmayan Türk askeri personel, Alman Birliğinin çalışma alanlarına girmemektedir' ifadelerine yer verildi.

'Alman bayrak, eyalet bayrakları ve flamaları ile şehir isimlerinin bulunduğu levhaların kullanılmasına izin verilmediği' iddiasına ilişkin olarak da bilgi notunda, şunlar kaydedildi:

'Gazi Kışlası içerisinde Alman Patriot birliğinin Gazi Kışlasında görev yaptıkları tüm bölgelere (bina, garaj ve harekat merkezi) gelişigüzel Alman bayrakları, eyalet bayrakları ve çeşitli Alman yerleşim yerleri isimlerinin bulunduğu tabelaları koymalarının uygun olmayacağı bildirilmiş; Genelkurmay Başkanlığınca, sadece Harekat Merkezi önünde Türk, Alman ve NATO bayraklarının bulunmasının uygun bir hal tarzı olduğu bildirilmiştir.'

-'Alman personelin güvenliği için gerekli tüm önlemler alınmıştır'-

Bilgi notunda 'Alman Askeri İnzibat Birliğinin kışla içinde ve kışla dışında faaliyet göstermesine izin verilmediği' iddiasına da yanıt verildi.

NATO makamları ile yapılan 12 Ocak 2013 tarihli Uygulama Anlaşmasına göre, misafir birliklerin güvenliğinin Türk makamlarının görev ve sorumluluğunda olduğunun vurgulandığı bilgi notunda, 'Görevin gerektirdiği durumlar hariç kışla veya üs bölgesi dışında sivil kıyafetle bulunmak durumundadırlar. Bu kapsamda ilgili birimlerimiz tarafından Alman personelin güvenliği için gerekli tüm önlemler alınmıştır' değerlendirmesinde bulunuldu.

Garnizon Komutanlığı tarafından Alman Birlik Komutanlığına birliklerinin güvenliğinin sağlandığı, Alman askerlerinin gerek kışla içerisinde ve gerek kışla dışarısında hareketleri ile alınan güvenlik önlemlerini kolaylaştırmaları, kışla dışında sivil elbise ile dolaşmaları, kışla dışında birlik intikali ve zorunlu durumlar hariç askeri araçlarla dolaşmamaları konusunda gerekli bildirimlerin yapıldığı aktarılan bilgi notunda, ayrıca, kendi kullanımına tahsis edilen bölge dışında herhangi bir yetki ve sorumluluğu bulunmayan Alman askeri inzibat birliğinin bu bölgeler dışında silah taşımasına gerek olmadığı ve kışla dışında askeri inzibat birliği görevlendirmelerinin uygun olmadığının bildirildiği de kaydedildi.

'Türk tarafının kendilerine yardımcı olmadığı' iddiasıyla ilgili olarak da bilgi notunda 'Türk Silahlı Kuvvetleri, Alman birliğine kendisinin sahip olduğu barınma ve çalışma şartlarından daha iyisini sağlamak için seferber olmuştur. Alman birlik mevzi bölgeleri ve yolları kısa sürede hazırlanmıştır. Binaların tadilatı ve prefabrik bina inşaatının 22 Şubat 2013 tarihinde tamamlandığı ve teslime hazır olduğu Alman birlik komutanlığına yazılı olarak bildirilmiş olmasına rağmen, 03 Mart 2013 tarihi itibariyle henüz binaları teslim almamışlardır' ifadeleri yer aldı.

-'Alman askerine fiili saldırıda bulunulduğu iddiası gerçekleri yansıtmamaktadır'-

Bilgi notunda 'Alman askeri inzibat personeline fiili saldırıda bulunulduğu' iddiasına ilişkin olarak da şunlar kaydedildi:

'Bu iddia gerçekleri yansıtmamaktadır. 23 Şubat 2013 tarihinde; Türk, Alman ve Hollanda Savunma Bakanlarının Gazi Kışlasını ziyareti esnasında heyete refakat etmekte olan Tugay Komutanı ile Kahramanmaraş Milletvekillerinin bulunduğu araçların önü, Alman askeri inzibat birliğine mensup olduğu öğrenilen 8-10 asker tarafından kapatılmak suretiyle hareket etmeleri ve Savunma Bakanlarının araçlarını takip etmeleri engellenmek istenmiştir. Alman askeri inzibat personeli, yolu açmaları konusunda ikaz edilmiş, ancak tam aksine, ilave 2 Alman inzibat askeri daha aracın önüne görevlendirilerek geçiş engellenmiştir. Tugay Komutanının kendisi araçtan inerek Alman askeri inzibat personeline uyarıda bulunmuş ve yolu açmıştır. Alman askerlerine fiili saldırıda bulunulduğu ve tartaklandığı iddiaları tamamen asılsızdır.

Konu ile ilgili olarak 28 Şubat 2013 tarihinde 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı ve Alman Patriot Birlik Komutanı arasında Kahramanmaraş Gazi Kışlasında bir görüşme yapılmış; görüşme esnasında Patriot Birlik Komutanı, verdiği emrin kendi askerlerince yanlış anlaşıldığını ve yapılanların yanlış olduğunu belirtmiş ve Tugay Komutanından özür dilemiştir.

Sonuç olarak; Alman basını ve buraya atıfla Türk basın yayın organlarında yer alan iddialar, açıklamalardan da rahatlıkla anlaşılacağı üzere gerçeği yansıtmamaktadır.'