19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

‘Gülen’ adı geçen dosyayı üç parçada kapatmışlar

2007’de Erzurum’da yaşanan 15 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz skandalı dosyası ‘paralel yapı’ soruşturması kapsamında yeniden açılıyor. Mağdure kızın, Fethullah Gülen’in yakınlarının adını vermesi üzerine dosyanın kapatıldığı iddiası da yeni bulgularla savcılığa gönderildi.

Haber Merkezi30 Ocak 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
‘Gülen’ adı geçen dosyayı üç parçada kapatmışlar

Erzurum’da 2007’de ortaya çıkan ve mahkeme aşamasına getirilmeden kapatılan tecavüz skandalının dosyası ‘paralel yapı’ soruşturması kapsamında yeniden açılıyor. Soruşturmanın, tecavüze uğrayan 15 yaşındaki S.Ö’nün Gülen soyadlı üç kişinin ismini vermesi üzerine kapatıldığı iddiasına ilişkin yürütülen çalışmada elde edilen yeni bulgular ve S.Ö’nün yeniden verdiği şikayet dilekçesi 3 klasör halinde Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Paralel yapı soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçmişte bazı soruşturmaların paralel yapının hedefleri doğrultusunda açıldığı, bazılarının da özellikle kapatılmaya çalışıldığı iddialarını araştırıyor. 

Yeniden yargılanabilecekler

-Erzurum Başsavcılığı’na gönderildi: 29 Ekim 2007’de polise başvuran 15 yaşındaki genç kızın tecavüz iddiası üzerine başlatılan soruşturma sürecinde eksiklikler ve şüpheli işlemler tespit edildi. Olaydan sonra başka bir şehre nakledilen genç kıza ulaşan yetkililer, mağdurenin şikayetini yenilemesi üzerine dosyayı, yeniden incelenmek üzere Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Soruşturma incelendiğinde şüphelilerin yeniden yargılanması söz konusu olabilecek.

-Tecavüz skandalı neydi?: Türkiye, 15 yaşındaki S.Ö. ile 31 Ekim 2007’de tanıştı. O günün haberlerinde, “S.Ö. ile zorla cinsel ilişkiye girdikleri iddia edilen 6 kişinin mahkemece tutuklanarak cezaevine konulduğu” bilgisi yer aldı.Soruşturma dosyasına göre olaylar şöyle gelişti:

29 Ekim 2007’de sabaha karşı saat 03:00 sıralarında Erzurum Dadaşkent Polis Merkezi’ne gelen S.Ö adlı genç kız, birçok erkek tarafından tehdit ve zorlamayla tecavüze uğradığını belirterek şikayetçi oldu. Genç kız, acil koruma kararı alınarak Nenehatun Kız Yetiştirme Yurdu’na yerleştirildi.

Savcı değişti, kapatıldı

-Her isimle ilgili ayrıntılar verdi: Genç kızın polis merkezinden sonra, Emniyet Ahlak Bürosu, savcılık ve sosyal hizmetler uzmanları gibi farklı birimlerde farklı yetkililer tarafından iki ay içinde 5 kez ifadesi alındı. Uzmanlar “şüpheliler hakkında acil işlem yapılması” yönünde rapor verdi.

-Savcı değişti, dosya kapandı: Ancak bu aşamadan sonra soruşturma savcısı değişti, genç kız başka bir ile gönderildi ve ilk tutuklananların dışında kimse mahkemeye çıkarılmadı. Dosyaya atanan yeni savcı şüpheliler hakkında takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı. Bunun üzerine ilk tutuklananlar da tutukluluğa itiraz ederek, 8 Kasım 2012’de serbest kaldılar.

-Şüpheli işlemler belirlendi: Dosyanın yeniden ele alınmasını sağlayan ise, Ankara’da yürütülen paralel yapı soruşturmasında ‘paralel yapının hedefleri doğrultusunda operasyonel amaçlı açılan veya kapatılan dosyalar’la ilgili çalışma sırasında elde edilen bulgular ve gelen bir bilgi oldu.

HÜRRİYET’TE TEMİZLENMİŞ HABER 
 
Erzurum’daki Gülen isiminin karıştığı skandal dün Hürriyet’in 3’üncü sayfasında “Utanç dosyası raftan indi” başlığıyla verildi. Haberde, Gülen adı nedeniyle dosyanın kapatıldığına ilişkin tek satıra ise yer verilmedi. 
 
ADIM ADIM KAPATILMIŞ
 
Erzurum’daki tecavüz dosyasının savcılarının değiştirilmesi, soruşturmanın önce ikiye, ardından üçe bölünerek ve ayrı numaralar verilerek yürütülmesi, ilk dosyada tutuklama kararları verilmesine rağmen diğer dosyaların mahkeme aşamasına getirilmeden ‘takipsizlik’ kararıyla kapatılması şüphe çekti. Bu sırada ‘dosyanın paralel yapı için önemli bir isme uzanması nedeniyle kapatıldığı’ yönünde gelen bilgi üzerine, soruşturma süreci incelendi. O önemli isim ‘Gülen’ soyadı: Önemli ismin, dosyada şüpheli olarak ifadesi alınan ‘Gülen’ soyadlı iki kişi olabileceği değerlendirildikten sonra derinleştirilen incelemede, bahsedilen kişilerin Fethullah Gülen’in 1 Aralık 2014’te 72 yaşında vefat eden kardeşi S.Gülen ile oğlu S.Gülen olduğu belirlendi. 

SKANDAL DOSYADA ŞÜPHELER 

Ankara’da yapılan çalışmada Erzurum’daki tecavüz skandalına ilişkin soruşturmada eksik ve şüpheli bulunan unsurlar şöyle özetlendi:

-Mağdure S.Ö’nün polis ve ilk çıkarıldığı savcılıkta psikolog gözetiminde verdiği ifadelerde adı geçen şüpheliler, ifadelerinin ardından iki gün sonra 31 Ekim 2007’de mahkemeye çıkarılarak tutuklandılar. Ancak S.Ö’nün daha sonra alınan ifadelerinde verdiği yeni isimler, önceki şüphelilerde olduğu gibi, tanışıklık derecesi, telefon numaraları, iddia edilen tecavüz olaylarıyla ilgili yer ve zaman bilgileri gibi ayrıntılar olmasına rağmen, mahkemeye çıkarılmadan ‘takipsizlik kararı’ ile savcı tarafından serbest bırakıldı. Takipsizlik kararına giden süreçte de şu eksiklikler dikkati çekti:

-S.Ö’nün yeni isimler verdiği ifadelerinden sonra dosya ilk savcıdan alınarak, -daha sonra İlhan Cihaner davasına da bakacak olan- savcı Taner Aksakal’a verildi.

-Savcı Aksakal, 2007/12190 numaralı ilk dosyayı ikiye ayırarak, aralarında S.Gülen ve oğlu S.Gülen’in de bulunduğu 32 yeni şüpheli için 2007/13808 numaralı yeni soruşturma açtı.

-Savcı Aksakal, S.Ö’nün avukatının 2007/12190 numaralı dosya için istediği ‘gizlilik’ kararı talep yazısındaki dosya numarasını kapatarak ve üzerine 2007/13808 dosya numarasını yazarak ‘gizlilik kararı’ aldı.

-S.Ö’nün şüphelilerle yakınlık dereceleri, iddia ettiği olayların yer ve saatleri, telefon numaraları ve konuşma tarihleri gibi ayrıntılı bilgiler vermesine rağmen, şüphelilerin iddiaları reddetmesi yeterli görülerek, dosya ‘mahkeme aşamasına getirilmeden’ 29 Ocak 2008’de kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla kapatıldı.

-S.Ö, baba Gülen’le stadyum yakınında ilişki halindeyken güvenlik görevlisine yakalandıklarını ve Gülen’in görevliye 100 TL vererek uzaklaştırdığını iddia etti. Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden görevlilerin fotoğrafları istendi ama işlem yapılmadı.