19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Defy'nin yeni hedefi Uzakdoğu

2011’de yeni pazarlara açılma kararına bağlı olarak Güney Afrika’da Defy’yi satın alan Arçelik, dümeni Uzakdoğu’ya kırdı. “Güney Afrika’nın geleceğini aldık” diyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yakında Uzakdoğu müjdesini vereceklerini söyledi.

YENER YALÇIN25 Kasım 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Defy'nin yeni hedefi Uzakdoğu

Koç Grubu’nun amiral şirketlerinden Arçelik, 2008’deki en büyük pazarı olan Batı Avrupa’daki durgunluğu aşmak için giriştiği yeni pazar arayışında keşfettiği Güney Afrika’da, satın aldığı Defy’nin kapılarını ilk kez Türk basınına açtı. 2011 yılında satın aldıkları Defy’nin merkezinin bulunduğu tarihte köle ticaretinin de ilk başladığı yer olan Durban’da sohbet ettiğimiz Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Defy ile Türkiye’den Afrika’ya yapılan en büyük sanayi yatırımı gerçekleştirdiklerini ve Güney Afrika’nın geleceğini aldıklarını belirterek, “Uzakdoğu müjdesini daha sonra vereceğiz” diye konuştu. Koç, 2005’in başında açıklanması beklenen Uzakdoğu yatırımlarıyla ilgili “Şimdi açıklarsam sürpriz olmaz” derken, Arçelik’in Tayland’da yeni bir fabrika   yatırımı yapacağı konuşuluyor.

Defy’ye 380 milyon dolar harcadı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Arçelik’in global hedefleri ve 2011 yılında Arçelik A.Ş. bünyesine katılan Defy’nin son üç yıldaki performansı hakkında bilgiler paylaşıldı. 324 milyon dolarlık Defy satın almasının pahalı olup olmadığı yönündeki soruya Mustafa Koç “Geleceği satın aldığımızı düşündük. Potansiyel yani” derken, söze giren Levent Çakıroğlu da “Ödediğimiz fiyat, rayiç fiyat pahalı da değildi, ucuz da değildi. Ederine aldık biz burayı. 324 milyon dolara aldık. 56 milyon dolarlık da yatırım yaptık. Marka çok güçlü. Her araştırmada 1 numara çıkıyor” dedi.

‘İstediğimiz yerde değiliz’

Mustafa Koç, Defy’nin satın alınma sürecini de şöyle anlatıyor: “2008’de krizden sonra, Batı Avrupa (hâlâ ihracatta en önemli pazarımız olmakla birlikte) çok ciddi bir durgunluğa uğradı. Onun üzerine aramızda bu pazarları çeşitlendirme kararı aldık. İlk hedef olarak da Levent Bey (Levent Çakıroğlu) Güney Afrika’da böyle bir fırsat olduğunu gördü ve oturduk, değerlendirdik, çok da yerinde zamanında bir alım gerçekleştirdik. Bu tabii ilerisi için Arçelik’in başka pazarlarda da Batı Avrupa dışında atılım yapmasına örnek teşkil edecektir.” Sohbet toplantısında verilen bilgilere göre Arçelik grubunun ana pazarı olan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika coğrafyası, dünya beyaz eşya pazarının yüzde 46’sını oluşturuyor. Arçelik de bu pazarda beş yılda beşincilikten ikinci sıraya yükselmiş durumda. Mustafa Koç ise henüz bu durumdan memnun olmadığını “Global oyunculukta istediğimiz yerde miyiz? Hayır” sözleriyle açıklıyor.

Endonezya, Tayland, Filipinler

Hedef olarak da Uzakdoğu’yu gösteren Mustafa Koç “Uzakdoğu müjdesini daha sonra vereceğiz. Yatırım olacak. Endonezya, Maleyza, Tayland, Vietnam, Filipinler, Endonezyayı en büyük İslam ülkesi olarak görürseniz ki politik olarak da dolayısıyla çok ciddi potansiyel arzediyor” diye konuştu. Levent Çakıroğlu da konuyla ilgili şunları söyledi: “Şimdi bu gücümüzle teknolojimize sahibiz, know how var, paramız var. Koç Holding’in desteği ve desteğinin ötesinde Arçelik’e vermiş olduğu hedef var. Global büyüme hedefi var. EMEA dışında büyük olan pazarlar Asya pazarı var. Başlı başına Çin var ama daha büyük bizim açımızdan fırsatlar gördüğümüz Güneydoğu Asya pazarı var. Asya ekonomik topluluğu dediğimiz topluluk var bu ülkeler hızlı büyüyen ekonomiler.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ‘Üç yılda Afrika’da altı kat büyüdük’

Mustafa Koç “Defy, Afrika’daki stratejik hedeflerimiz için bize anahtar oldu. Bölgedeki yerimizi sağlamlaştırırken, cazip fırsatları takip ediyoruz” dedi. Gelişmekte olan pazarlara açılmanın Arçelik’in genel büyüme stratejisinin önemli bir parçası olduğunu hatırlatan Koç, şunları söyledi: “Nitekim, satın alma işleminden bugüne geçen 3 yılda yüksek büyüme potansiyeline sahip kıta genelinde, faaliyette bulunduğumuz ülke sayısını ikiye katlayarak, 19’dan 39’a çıkardık. Diğer yandan, Batı-Orta ve Doğu Afrika bölgelerinde 2011-2014 yılları arasında yaklaşık 6 kat büyüme sağladık. Şirketimizin Afrika operasyonları 2011 yılında tüm ihracatımızın Euro bazında yüzde 3.5’i iken 2014 yılında bu oran yüzde 14.5’e çıktı. Uzun vadeli hedefimiz Afrika Kıtası’nda yerimizi sağlamlaştırmak ve bu kıtada yeni pazarlara girmek.” Levent Çakıroğlu da, Güney Afrika yatırımlarının sadece Güney Afrika’yla sınırlı kalmadığını, Zimbabve, Nijerya gibi sahra altı Afrika’nın çok bakir ve potansiyeli olan pazar olduğunu söyledi.

Elektriği olmayan Afrika’ya güneş enerjili buzdolabı

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 15 milyonu aşkın Defy markası bulunuyor. Pazar payı ise yüzde 40. Yıllık 2 milyonun üzerinde kapasitesi olan Defy’nin 3 üretim işletmesinde 3 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Arçelik’in Defy’yi alması sonrası Güney Afrika’daki tüketiciler de yeni ürünlerle tanışmış. Özellikle elektrik enerjisine ulaşımın çok sınırlı olduğu Afrikalı tüketciler için tamamen Arçelik mühendisleri tarafından geliştirilen güneş enerjisiyle çalışan buzdolabı, Defy’nin satış noktalarında yer alıyor.

Markanın gücünün çok kuvvetli olduğunu söyleyen Levent Çakıroğlu “Ürün gamında olmayan hiç satılmamış olan küçük ev aletlerini ürün gamına ekledik. Defy markasıyla, klimaya başlıyoruz. 100 cm genişliğinde gardrop gibi dolabımız var. Onun da yeni yatırımımız olan East London’da üçüncü fabrikamızda resmi açılışını gerçekleştiriyoruz” dedi.