19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Güneydoğu’da tezkere güveni

Meclis’te kabul edilen birleşik Suriye ve Irak tezkeresi Güneydoğu’da memnuniyetle karşılandı. Askerin sınır boyunda aldığı güvenlik önlemlerini destekleyen vatandaşlar sınırda gerginlik çıkaran ve tezkere karşıtı siyaset geliştiren HDP’ye ise tepkili.

Hamza Erdoğan5 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Güneydoğu’da tezkere güveni

CHP ve HDP’nin karşı çıktığı Irak ve Suriye tezkeresi, bölgede büyük bir sevinçle karşılandı. Tezkere ile birlikte TSK, birliklerinin bir kısmını sınıra kaydırırken, bölgede uçuş yapan F-16’lardan, özellikle sınırın öte yakasında Kobane’de akrabaları bulunan vatandaşlar büyük memnuniyet duyuyor. IŞİD militanlarının tehdit ettiği Suriye’deki Kürtler için tek umut Türkiye.

IŞİD militanlarının tehdidine karşı hazırlanan ve AK Parti ile MHP’nin oyları ile Meclis’ten geçen tezkere ile birlikte bölgedeki hareketlilik artamaya başladı. Bir süredir Suriye sınırında bulunan Türk askerine takviye için yeni bir birlikler ve tanklar bölgeye yönlendirildi. Batı ve İç Anadolu’dan çok sayıda birlik sınıra kaydırıldı. Özel birlikler ise teyakkuzda bekletiliyor.

Sınırda askeri hareketlilik artıyor

Bu arada HDP’nin sınırda güvenliği sağlayan Türk askerinin varlığından rahatsız olmasına rağmen, bölge halkı bu durumdan büyük memnuniyet duyuyor. IŞİD tehdidinden korkan Suriyeli ve Türkiyeli Kürtler, Türk askerinin orada bulunmasından büyük sevinç duyuyor. Özellikle Türk F-16’larının güvenli bölge oluşturmak için yaptığı uçuşlar, gelişmeleri endişe ile takip eden bölge halkının en büyük güvencesi.

HDP’nin çelişkisi tepki topluyor

Öte yandan Türkiye’nin bir taraftan IŞİD’le mücadele etmesi, hem de Suriye tezkeresine karşı çıkan HDP’nin çelişkili tutumu bölgede büyük bir şaşkınlıkla karşılanıyor.

HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Star’ın konuya ilişkin “Bir taraftan Türkiye’den yardım istiyorsunuz diğer yandan oraya girmesini istememeniz çelişki değil mi?” sorusuna karşılık, “IŞİD’in oradaki Kürtlere karşı destekleneceği endişesi var. Ancak biz buranın müdahalede edilmeden desteklenmesinin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Türkiye buradaki güçleri destekleyebilir. Birilerinin iddia ettiği gibi buradaki PYD güçleri Türkiye için tehdit değil” şeklinde konuştu.