6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Hatay'da patlama: 46 ölü, çok sayıda yaralı

Hatay Reyhanlı’da peş peşe iki bomba patladı. 46 kişi hayatını kaybederken, en az 153 kişi de yaralandı. Atalay, “Saldırı Suriye rejimi yanlısı El Muhaberat bağlantılı” dedi.

Ajanslar11 Mayıs 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hatay'da patlama: 46 ölü, çok sayıda yaralı
TÜRKİYE dün Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden gelen acı haberle sarsıldı. Bomba yüklü 2 araçla gerçekleştirilen saldırılarda 46 kişi hayatını kaybetti, en az 153 kişi yaralandı. Olayın failleri tespit edilirken, saldırının arkasında ise Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat’ın olduğu belirlendi.

Plastik patlayıcı yüklü 2 minibüs

İlk saldırı belediye binası önünde meydana geldi. 5 dakika sonra ise PTT binasının bulunduğu Cumhuriyet Caddesi’nde bir patlama daha yaşandı. Yüklü miktarda olduğu belirlenen plastik patlayıcıların Türkiye’ye minibüsle sokulduğu ve uzaktan kumandayla patlatıldığı belirtildi. Patlamaların ardından ilçede büyük panik yaşanırken, birçok ev ve iş yerleri ile çok sayıda araç zarar gördü.

Atalay: Failler belli, El Muhaberat

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin Reyhanlı’ya gitti. Atalay saldırının faillerinin tespit edildiğini belirterek “Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye’deki rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle bağlantılı oldukları belirlenmiştir. Örgüt de bellidir, kişiler de büyük oranda bellidir. Plaka tespitleri vesaire yapılmıştır. Menfur hadisenin Suriyeli sığınmacılarla, Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacılarla ilgisinin olmadığı kesindir” diye konuştu.

Gül, provokasyonlara karşı uyardı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Vali Celalettin Lekesiz’den bilgi aldı. İlave tedbirlerle “Provokasyonlara karşı dikkatli olunması” uyarısı yaptı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek de saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı.

Muhalefetten kınama geldi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli saldırıyı kınarken, MHP bölgeye 7 kişilik inceleme heyeti gönderdi. BDP lideri Selahattin Demirtaş da “Saldırıyı kınıyoruz” dedi.

Genelkurmay: Vicdanları kararmış


Genelkurmay da saldırıları kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, “İnsanlıktan nasibini almamış, vicdanı kararmış, gözünü kan bürümüş odaklarca masum kişilere yönelik bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” denildi.

Sığınmacılara linç girişimi

Bu arada patlamaların ardından bazı vatandaşlar, Suriyeli sığınmacılara saldırmaya çalıştı. Polis havaya ateş açarak kalabalığı dağıttı. Dünkü saldırılar Cilvegözü Sınır Kapısı’nda 11 Şubat’ta plastik patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen 4’ü Türk, 14 kişinin öldüğü 26 kişinin de yaralandığı saldırıyı anımsattı.

50 ARAÇ HASAR GÖRDÜ, BİNALAR YIKILDI

Patlayıcı yüklü araçlardan birinin Atatürk Caddesi'ndeki Belediye binası yakınlarında, diğerinin ise bu bölge yakınlarındaki Atike Hanım Camii çevresinde infilak ettirildiği belirlendi.

Patlamanın etkisiyle belediye binasının yakınlarındaki Halk Bankası Şube binası ile PTT binasında büyük hasar meydan geldi. Ayrıca, aynı cadde üzerinde park halindeki 50'ye yakın araç da hasar gördü.



OTOMOBİLİN ALTINDA SURİYELİNİN CESEDİ ÇIKTI

PTT binasına 50 metre uzaklıkta Atatürk Caddesi ile Tayfur Sökmen Bulvarı'nın kesiştiği noktada Suriye plakalı olduğu belirtilen hasar gören bir otomobilin altından da Suriye uyruklu bir kişinin cesedi çıktı.

SURİYELİLERE SALDIRDIRILINCA POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Patlamanın şiddetiyle çevrede büyük panik yaşanırken Atatürk Caddesi'nde toplanan Türk gençler yoldan geçen Suriyelilere saldırdı. Onlarca kişi, yaya ve araçlarla geçen Suriyelilere saldırması üzerine olay yerine gelen polisler havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, patlamalar nedeniyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, yaklaşık 15 ambulansın ulaştığını, 2 ambulans uçakla, ambulans helikopterlerin de sevk edileceğini bildirdi.

14 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 11 Şubat'ta patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 4'ü Türk, 14 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişide yaralanmıştı. Geçtiğimiz günlerde de bir lokantada hesaba itiraz eden Suriyelilerin başlattığı tartışma sonrası yayılan söylentiler üzerine ilçe halkı gece saatinde toplanarak protesto gösterileri yapmıştı.