19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ceren Kenar: 'Vatana ihanet tapeleri'nde bile Türkiye IŞİD'le ilgili...

24 TV'de Açık Görüş programına katılan Ceren Kenar, Türkiye'ye yönelik IŞİD suçlamalarının ne kadar tutarsız olduğunu çarpıcı bir örnekle anlattı.

17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
24 TV'de Murat Çiçek'in sunduğu, Prof. Dr. Gülnur Aybet, Turan Kışlakçı ve Ceren Kenar'ın konuk olduğu Açık Görüş programında IŞİD ve Türkiye'ye yönelik asılsız suçlamalar konuşuldu. 
 
IŞİD hakkında "hızlı büyüyen bir şey daima hızlı çöker" yorumunda bulunan Turan Kışlakçı, örgütün eleman sayısının 60 binlere ulaşmasına rağmen, 2005 yılından beri en zayıf dönemini yaşadığını belirtti. 
Kışlakçı şöyle konuştu: 
 
Sosyolojik olarak şöyle bir gerçeklik var. Hızlı büyüyen bir şey daima hızlı çöker. 15.000'den 30.000 e yükseldi sayıları. 2005 2007 arası zirve yapmış, sayı olarak daha fazla 50.000 60.000'leri bulmuş bir bir gruptan bahsediyoruz. IŞİD'in ve El Kaide gruplarının 2005'teki zamana göre en zayıf olduğu dönemi yaşıyoruz. Daha çok yabancıların iştirak ettiği, batıdan ve bazı noktalardan yeni müslüman olmuşların toplandığı bir örgütten bahsediyoruz. 
 
IŞİD'E EN ÇOK ÜYE RUSYA VE İNGİLTERE'DEN GELİYOR
 
Irak'taki Baas'tan da üyeler var tabiki. Türkiye'den değil, batıdan iştirak edenler daha çok. Bazı medya kuruluşları bunu abartıyor. En çok IŞİD üyesi Rusya ve İngiltere'den geliyor. Daha sonra Avrupa ülkelerinden Belçika Danimarka yer alırken, Türkiye en son sırada yer alıyor. Müslüman ülkelere baktığımızda ilk sırada katılımın en çok olduğu yer Tunus.
 
CEREN KENAR: TÜRKİYE HAKKINDAKİ İDDİALARDA TUTARSIZLIKLAR VAR
 
Türkiye Gazetesi yazarlarından Ceren Kenar ise, Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği yönündeki iddiaların tutarsız olduğunu söyledi. Kenar'a göre, iddianın tutarsızlığının en büyük göstergelerinden birisi, IŞİD'in Türk vatandaşlarını kaçırmış olması. 
 
30 Mart Yerel Seçimleri'nden hemen önce sosyal medyaya sızdırılan, vatana ihanet olarak nitelenen "Suriye tapesi"ni hatırlatan Ceren Kenar, söz konusu tapelerde IŞİD'le ilgili geçen konuşmalara işaret etti. 
 
Ceren Kenar şöyle konuştu: 
 
Öncelikle Türkiye'nin IŞİD'e hiç bir şekilde destek vermemektedir. Bunu düşünmek bile çok yanlış. Burada çok ciddi bir mantık hatası var. Türkiye IŞİD'i destekliyorsa, IŞİD neden türk vatandaşları kaçırsın? 1 sene önce de IŞİD konvoyunu vurmuştu... Burada bir sürü mantık hatası ve tutarsızlık var. 
 
O TAPELERDE BİLE...
 
Türkiye'nin IŞİD'e desteği söz konusu değil. Kanıt kesinlikle yok. Aksi kanıt daha fazla. Meşhur Suriye tapesi diye sızdırılan, üst düzey gizli bir görüşmede şunu söylüyor bizim devlet erkanımız diyor ki, IŞİD yani rejim, bizim askerlerimizi hedef alıyor. Rejimden gelen bir emri uyguluyor IŞİD.
 
Türkiye devlet olarak IŞİD'e  destek vermiyor ama mesela IŞİD Türk toplumunda popüler mi? Bunu da söylemek mümkün değil. Katılımlar var fakat Türkiye 70 milyonu bulan müslüman nüfusuyla İngiltere'deki müslüman nüfusunu karşılaştırdığımızda büyük fark var fakat, İngiltere'den katılan müslüman nüfus sayısı daha fazla. Bu absürt bir resim değil mi? Türkiye'de IŞİD'e sempati olsaydı bu rakamlar tam tersi olması gerekmez miydi?
 
Türkiye'nin politikasını beğenmeyebilirsiniz, muhalefet olabilirsiniz fakat bazı kesimlerin Türkiye'yi IŞİD'ci olarak göstermeleri çok yanlış bir tutum. Doğruyu söylemiyorlar, hakkaniyetten uzak tavır sergiliyorlar.
 
GÜLNUR AYBET: COĞRAFYADAKİ SİYASİ BOŞLUK IŞİD'E YARADI
 
Murat Çiçek'in, "IŞİD bir proje midir" sorusuna yanıt veren Gülnur Aybet ise, IŞİD'in etkinliğini artırması ve taraftar bulmakta sıkıntı çekmemesinin sebebini, bulunduğu coğrafyada oluşan siyasal boşluğa bağladı. 
 
Amacı olmayan, kendini boşlukta hisseden gençlerin IŞİD tarafından kolaylıkla kandırıldığını söyleyen Aybet, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
Ben öyle düşünmüyorum, burada değişik değişik etkenler var. Coğrafi boşluk, çökmüş devletlerin yarattığı boşluk, muhalifetin siyasi kanadının kendini kontrol edememesi, bölgesel devletlerin desteklerini alamaması. Muhalefet koalisyonunu daha çok kenara itmesi ve diğer etkenler bazı radikal unsurların, daha çok kümeleşmesine sebep oldu. Enterasan olan yeni müslüman birinin IŞİD'e neden katıldığı. Bunu demografik ve sosyal faktörlere bağlayabiliriz. Bunların içinde bazı yerlerde kümeleşmiş halde kalan amaçsız genç adamlara yönelik bir girişim olabilir. Bazı gençlerin muhtemelen çeşitli etkenlerle kandırılması sebep olabilir. Lejyonerlere katılır gibi heyecanlandıran IŞİD gençleri kullanıyor.  Amacı olmayan genç nüfusun bir noktaya kanalize edilmesi birebir proje de olmasa o şekilde nitelendirilebilir.
 
TURAN KIŞLAKÇI: İSLAM BU TÜR GÖRÜNTÜLERE İZİN VERMİYOR
 
IŞİD'in diğer örgütlerden farklı olarak daha radikal ve daha acımasız bir tablo çizdiğini belirten Turan Kışlakçı ise, bu durumun IŞİD'e sempatizan ve militan katılımını hızlandırdığını söyledi. Kışlakçı, daha önce Taliban ya da diğer hiçbir grubun bu tarz olaylarla gündeme gelmediğini vurguladı. 
 
İslam'da böyle görüntülerin yerinin olmadığının altını çizen Turan Kışlakçı şöyle konuştu: 
 
Ortadoğu'da yer alan katliamlar, zulümler işkenceler vb siyasi gerginlikler IŞİD'e olan katılımı her zaman arttırmış durumda. Irak işgaliyle birlikte bu rakamlar gün geçtikçe hızlı artmaya başladı. 
 
Eylemlere baktığımızda, toplu esir alma, toptan katletme veya kesme eylemlerine baktığımızda, diğer direniş örgütleri ile karşılaştırırsak, böyle toplu bir katliam vb bir eylem asla olmadı. Taliban ve diğer hiçbir grupta bu tarz bişey paylaşılmadı, idam görüntüleri vb görüntüler hiç paylaşılmadı. 
 
Çeçenistan'ın çıkan görüntülerinde, bunları biz yapmadık, Rusların ortaya çıkardığı bir şeydir. İslam fıkıhında böyle bir şey yok, Çeçenistan'ın ortaya çıkan görüntüleri de gerçeği yansıtmamaktadır. İslamiyette kesmekle ilgili herhangi bir izin yoktur, asla yapılamaz. Firavunu bile kesemeyiz. Bütün bunlar bir yana yeni bir müslüman bunu nasıl yapabiliyor düşünmek gerek. Böyle bir kültür yok, bunu sorgulamak gerekiyor. 
 
Avrupa'dan gelen IŞİD mensupları farklı bir kültürün kırıntılarını yaşatıyor. Yabancıların ve BAAS'çıların katılımıyla birlikte artagelen bu süreçle farklı bir kültürü yansıtıyor IŞİD.
 
SUÇ TÜRKİYE'YE NASIL ATILDI?
 
Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği algısının önce içeride muhalefet tarafından oluşturulmaya çalışıldığını belirten Ceren Kenar, seçimle bir yere gelemeyen muhalefetin başka yollar aradığına dikkat çekti. 
 
Öte yandan, batılı ülkelerin de IŞİD konusunda temkinli davrandığını, herkesin kendi kamuoyuna IŞİD'le ilgili politikaları kabul ettirmeye çalıştığını vurgulayan Kenar, ABD'de dahi, 2 Amerikan vatandaşının infazından sonra kamuoyu oluştuğunu belirtti. 
 
Ceren Kenar sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
İç kamuoyu var ve muhalefetin çeşitli girişimleriyle birlikte bu tarz bir algı oluştu. Nijerya'ya da yardımla suçlanmıştı zaman içinde. Türkiye'de şöyle bir muhalefet var seçimle deviremedim, gayrimeşru ilan ettirelim, çeşitli politikalarla bunu kabul ettirelim algısı bulunuyor. Uluslararası politikada ise şuan çok çetin bir pazarlık var. Batı kamuoyu için kendi iç kamuoylarında hakkaten Suriye ve IŞİD bir problem haline geldi. Bundan önce önemli bir faktör değildi fakat 2 amerikan ve 1 ingiliz vatandaşının infaz edilmesiyle birlikte Amerika'da bir iç kamuoyu desteği oluştu. Amerika bir kaç bomba atarak bundan kurtulmak istiyor. ABD bu noktada Türkiye'yi devreye sokmak ve ondan yardım istemek durumunda kalıyor, Türkiye'yi ön plana sürmeye çalışıyor, Türkiye de bunu kabul etmiyor. Güvenlik sebebiyle yanaşmıyor fakat 49 tane vatandışımızın onların elinde olması onlardan birine zarar gelmesiyle aynı iç kamuoyu baskısına maruz kalacağını düşünüyor Türkiye. Dolayısıyla Türkiye ikilem arasında gidip gelerek bir pazarlık uğraşı veriyor.

**