20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Halit Hoca: ABD, IŞİD'i bitirmeye yönelik hareket etmiyor!

Halit Hoca, ABD'nin Suriye sorununun çözümünde gri alanda olduğunu ifade etti.

Yirmidorthaber.com30 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Halit Hoca: ABD, IŞİD'i bitirmeye yönelik hareket etmiyor!
24 TV’de ‘Moderatör Gece’ moderatörü Ardan Zentürk’ün yönelttiği “ABD yönetimini Suriye sorununun çözümünde samimi buldunuz mu” sorusuna Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Halit Hoca, ABD’nin gri alanda olduğunu söyledi.
 
ABD GRİ ALANDA
 
Geniş kapsamlı temaslarda bulunan, BM’nin Genel Kurul toplantısı çerçevesinde bir ülke ile görüşen Halit Hoca ABD’nin Suriye sorunun çözümünde samimi olmadığını şu ifadelerle aktardı:
 
“Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Fransa başta olmak üzere bazı ülkelerin ciddi desteği devam ediyor. Fakat maalesef ABD dahil bazı ülkeler halen gri alandalar.”
 
ESAD REJİMİNİN KALMASI İSTENİYOR
 
ABD’nin IŞİD’i bombalamasıyla, Suriye rejimine de muhalifleri bombalama alanı doğduğunu söyleyen Hoca, bunun IŞİD’i bitirmeyeceğini ABD’ye ilettiklerini söyledi. Öte yandan Esad rejiminin hala kalması istendiğini ifade etti.
“IŞİD’in müsebbibi olarak her ne kadar Suriye rejimi işaret ediliyor olsa da, Suriye rejimine yönelik herhangi bir taarruz niyeti yok. Bir de şöyle bir durum oluştu; koalisyon güçleri IŞİD’i bombalarken Suriye rejimine de diğer muhalifleri bombalama alanı doğdu. ABD’yi bu konuda uyardık; halk bombaların kimin tarafından geldiğini bilmiyor. Bu da IŞİD’i bitirmez, daha çok IŞİD’in lehine desteği arttırır. Hala rejimin kalması isteniyor. Cenevre-2 sürecini rejim baltaladı. O süreci öldüğü yerden tekrar diriltmek istiyorlar. Öte yandan “Esad muhatabamız değil” diyorlar.”
 
TÜRKİYE DİRAYETLİ HAREKET EDİYOR
 
Türkiye baştan beri çok dirayetli hareket ediyor. Dirayetli hareket etmeye devam edeceğini düşünüyorum. Tavırlar da bunu gösteriyor.
 
İNGİLTERE “DESTEKLİYORUZ” DİYOR AMA…
 
Hoca, İngiltere’nin Suriye muhaliflerini desteklediğini açıkladığını, fakat aslında desteklemediğini, Esad rejimi ile de temas halinde olduklarını aktardı.
 
“İngiltere her ne kadar muhalefete yakın olduğunu gösterse de Esad rejimi ile de yine temas halindeler. Bu yine ABD’den farklı olarak bunu açıkça söylüyor. Sadece IŞİD’i  hedef alacağını, bunun dışındaki konularla ilgilenmeyeceğini söylerken, İngiltere “destekliyoruz” diyerek aslında desteklemiyor.”