26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Paralel savcıları koruyan HSYK paraleli soruşturanı affetmedi

Paralel savcılar hakkındaki şikayetler hakkında işlem yapmayan HSYK 3’üncü Dairesi, Öz, Seçen, Tuğtekin’i yine korudu. Paralel polisleri soruşturan ve tutuklayan hakim ve savcı için inceleme izni verdi.

27 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Paralel savcıları koruyan HSYK paraleli soruşturanı affetmedi

Hakim savcılarla ilgili şikâyetlere bakan HSYK 3’üncü Dairesi, 4 üye ile yaptığı toplantıda emniyet içindeki paralel polislere yönelik soruşturmayı yürüten iki hakim ve savcı hakkında inceleme kararı verdi. Paralel savcılar Zekeriya Öz ve Fikret Seçen hakkında ise yine işlem yapamadı.

HSYK 3’üncü Dairesi dün kritik bir toplantı yaptı. 7 üyeli daire, 4 üyeyle toplanarak emniyet içinde yasadışı dinleme yaptıkları iddiasıyla bazı polisler soruşturma başlatan İrfan Fidan ile tutuklama kararlarını veren Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek hakkında inceleme izni verdi. HSYK 3’üncü Dairesi’nin 4 üyesi, sıra paralel hakim ve savcılara gelince geleneği bozmayarak kalkan görevini sürdürdü. Zekeriya Öz ve Fikret Seçen ile ilgili şikayetlerin yer aldığı dosya gündeme gelince bazı üyeler dışarı çıktı.

Kalan üyeler “Karar yeter sayısı” sağlanamadığı gerekçesiyle dosyaları bir kez daha rafa kaldırdı. Paralel yapıya yakın oldukları iddia edilen Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Cemil Tuğtekin, Mustafa Bilgili, Osman İlter Doğan ile Ömer Yılmaz gibi hâkim ve savcılar hakkındaki şikâyetler hep “karar yeter sayısı sağlanamaması” gerekçesine takılıyor. HSYK 3’üncü Daire, paralel hakim ve savcılarla ilgili şikayetleri “çoğunluk sağlanamaması”, “izin ve raporlu üyeler”, “karşı oy yazılarının yazılmaması” gibi gerekçelerle işlem yapmıyor.

4 YILDIR İŞLEM YAPILMAYAN SAVCILAR BİLE BULUNUYOR

SAVCI MUSTAFA BİLGİLİ: Bazı soruşturmalarda ilgisiz kişilere inceleme ve dinleme kararı aldırttığı şikayet edildi. Karar yeter sayısı olmadığı içinişlem yapılamadı. 

SAVCI CEMİL TUĞTEKİN: 2010’da yapılan şikâyet “karar yeter sayısı”na takıldı.

SAVCI OSMAN İLTER TURAN: Müfettiş olduğu dönemdeki işlemleri nedeniyle 2011’de HSYK’ya şikâyet edildi. Karar yeter sayısı olmadığı izçin işlem yapılamadı.

HAKİM ÖMER YILMAZ: Gazeteci Emre Uslu’nun şikâyeti vesilesiyle birçok ünlü gazeteci hakkında usulsüz dinleme kararı vermek iddiasıyla şikâyet edildi. İşlem yapılması yönünde karar çıktı. Ancak muhalif üye Ahmet Kaya “karşı oy” yazısını yazmadığı için işlem yapılamıyor.

SAVCI ZEKERİYA ÖZ: Öz, HSYK’ya birçok kez şikâyet edildi. Son olarak Twitter’dan mesleği ile uyuşmayacak söz ve eylemleri nedeniyle hakkında işlem yapılması istendi. Ancak “karar yeter sayısı”na takıldı.  Öz’le ilgili yapılan bir incelemede müfettişlerin, savcının hesaplarında 200 bin liralık gelir farkı saptaması üzerine Daire, Öz’ün açıklanamayan gelirleriyle ilgili yetkisizlik kararı verdi. Müfettişe “Görev alanında değil, Öz’ün hesaplarını inceleyemezsin” denildi. Zekeriya Öz, korunmaya çalışıldı.