19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İbrahim Uslu: AK Parti'de oy kaybı bekleyenler haklı çıkmadı

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, Erdoğan’sız AK Parti’nin oy kaybedeceğini ileri sürenlerin haklı çıkmadığını söyledi.

Yirmidorthaber.com15 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İbrahim Uslu: AK Parti'de oy kaybı bekleyenler haklı çıkmadı
24 TV'de Melik Yiğitel'in moderatörlüğünde 'Siyaset 24' programında ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu 'bugün seçim olsa' anketini değerlendirdi.
 
Cumhurbaşkanı seçiminden sonra AK Parti’nin Genel Başkan ve Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu 2015 seçimlerinde nasıl performans sergileyeceği çok merak ediliyor. ANAR’ın sonucuna göre Davutoğlu ile AK Parti yüzde 51.7 çıktı. ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, 24 TV’de değerlendirmelerde bulundu.
 
 
AK PARTİ’DE OY KAYBI BEKLEYENLER HAKLI ÇIKMADILAR
 
ANAR’ın yayınladığı ‘bugün seçim olsa’ anketinde AK Parti’nin yüzde 51.7 oy oranıyla, Cumhurbaşkanlığı seçiminden çıkan sonuca yakın oy aldığı görülüyor. Uslu, Erdoğan’sız AK Parti’nin oy kaybedeceğini ileri sürenlerin haklı çıkmadığını ifade etti. Uslu, şunları söyledi:
 
“Ankete göre çıkan 51.7 oranı Cumhurbaşkanlığı seçiminde çıkan sonuca çok yakın. O gün seçmenlerin AK Parti’ye verdiği destek o günden bugüne değişmedi. Değişmesi için de bir neden yoktu. Gerçi Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığının gündeme geldiği andan itibaren uzun zaman bir tartışma yaşanıyordu. Yani; “AK Parti seçmeninin bir kısmının sadece ve sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi için AK Parti’ye oy veriyor ve o eğer gidecek olursa bu durumda AK Parti en azından 5-6 puan oy kaybedecektir.” Hatta araştırma sonuçlarıyla bunu desteklemeye çalışan yorumcular da oldu. Bizim o dönemde de yorumumuz aynıydı, şimdi de aynı. Evet, Sayın Erdoğan çok karizmatik bir lider ve seçmenle arasında çok güçlü gönül bağı var. Fakat, darılıp, küsüp bir yere gitmiyor ki onu seven insanlar da; “bizim sevdiğimizi kırdınız, biz de onunla gidiyoruz” desin. Bir nöbet değişimi, mevki değişimi yaşanıyor. Dolayısıyla da 10 Ağustos’ta AK Parti’ye seçmenin vermiş olduğu destek aynen devam ediyor. Demek ki; Erdoğan sonrasında AK Parti’de oy kaybı bekleyenler en azından şuan itibariyle haklı çıkamadılar.”
 
AK PARTİ KURUMSALLAŞMAYI TAMAMLADI
 
AK Parti’nin 2012’de kurumsallaşmayı tamamladığını söyleyen Uslu, AK Parti’nin için en zor sınavını başarıyla verdiğini aktardı.
 
“2012 kongresinde demiştim ki; bu kongreyle AK Parti kurumsallaşma dönemini tamamladı. CHP Türkiye’de kurumsallaşma dönemini tamamlamış ve ABD’deki Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti gibi. Ya da İngiltere’deki gibi İşçi Partisi ve Muhafazakar Parti gibi kurumsallaşmasını tamamlayan iki parti var artık sistemde. Ve bunlar artık beş, on sene içerisinde gelip gidecek partiler olmayacak. AK Parti için en zor sınav genel başkan değişimi sınavıydı. Bu genel başkan sınavından da başarıyla çıktı ve hiçbir hasar görmeden çıktı.”
 
10 YIL AYNI PARTİYE OY VERİLDİĞİNDE NEDEN KUTUPLAŞMA OLUR?
 
İbrahim Uslu, 10 yıl aynı parti desteklenmesini kutuplaştırma algısı oluşturulduğunu fakat ABD’de seçmenin 150 yıl aynı partiye sadık olduğunu ifade etti. Uslu, şunları söyledi:
 
“Dönem dönem algı operasyonlarıyla yapılmaya çalışılan şeyler. Seçmen sadece katı anlamıyla ifade edilebilecek şey; tehlikeli ölçüde kutuplaşmayla ifade ediliyor. Niye seçmenler partilerine sadık olamazlar mı? Amerika’da 150 yıldır aynı partilerine sadıklar, ne oluyor? Niye bizde 10 yıl aynı partiye oy verdiği zaman kutuplaşma oluyor da Amerika’da yüzde 50 aynı partiye oy verdiğinde bu kutuplaşma olmuyor. Bunları oturup, düşünüp, konuşmamız lazım.”