19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İklim değişir Akdeniz olur

Alevi temsilcileri, Davutoğlu’nun bugün yapacağı Tunceli gezisinin büyük beklenti yarattığını söyledi.

ERDİNÇ AKKOYUNLU23 Kasım 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İklim değişir Akdeniz olur
BAŞBAKAN Davutoğlu’nun tarihi Tunceli ziyaretini bekleyen Alevi örgütlerinin temsilcileri beklentilerini STAR’a anlattı. Davutoğlu’nun Dersim katliamında idam edilen Seyit Rıza’nın mezarının bulunması, Tunceli’ye ‘Dersim’ adının verilmesi ve cemevlerinin statüsü konusunu gündeme getirmesini bekleyen Alevi temsilcileri, bu üç konudaki adımların hem büyük sürpriz hem de büyük sevinç yaratacağını söyledi.
 
Davutoğlu’na teşekkür borcu
 
Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Dayanışma Derneği Cemevi eski Yöneticisi Celal Karagöz, Tunceli sokaklarında bu ziyaretin konuşulduğunu belirterek, “Bugün sayın Davutoğlu’nun gelişinden ötürü Tunceli’de farklı bir hava var” dedi. Karaköz şunları anlattı: “Cemevi konusu bir yana eğer Seyit Rıza’nın mezarıyla ilgili bir gelişme gündeme gelirse çok farklı olur. Şu anda bizim hayalimizde bile bu yok ama Davutoğlu bundan söz ederse Dersim’de çok başka bir hava olur yani iklim değişir Akdeniz olur. Zaten Hacı Bektaş’tan dolayı teşekkür borcumuz olan Davutoğlu’na. Dersimlilerin talepleri, ismin Tunceli’den Dersim olasıdır.” 
 
Oynanan oyunlar son bulur
 
Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Başkanı Ali İhsan Şahin de ziyaretin önemli bir anlamı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Dersimliler ‘Devlet bize isim yakıştırmasın biz kendi orijinal adımızı kullanalım’ diyorlar. Devletin bu talebi çok görmeyerek yerine getireceğini düşünüyorum. Zaten Seyit Rıza’nın mezarına ilişkin de bir gelişme olursa o zaman tam bir gönül alma ve tam olarak Aleviler üzerinde oynanan oyunların son bulması durumu yaşanacaktır.”
 
Gönül diliyle hallolur
 
 Su TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir “Seyit Rıza ile ilgili gömüldüğü yerin kaydı varsa bunun Dersimlilere söylenmesi kadar tabi bir hak yoktur. Dersimliler bunu iyi karşılar. Asıl Dersim adının iade edilmesi gerekir. Tunceli’nin adı Ç’nin noktasının alınmış halidir. Asıl Tunçeli’dir. Birinci harekat Koçgiri’dir ikincisi de Tunçeli. Devlet ehlileştirmek için bunu yaptı. Mesele Kürt alevilerin sonunu getirmektir, tek başına Alevilerin sonunu getirmek değildir. Tek tipçi devletleştirmeyi Aleviler üzerinden yapmaktır” diye konuştu. Hacıbektaş’a biletin kaldırılmasının olumlu etkisi olduğunu anlatan Özdemir, şunları söyledi: “Alevilerde cemevlerinin çözülmesinden Madımak’a, Dersim adının tesliminden başka konulara kadar beklenti var.  Alevilerin başka beklentisi Gezi nedeniyle 7 genç Alevi öldürüldü, bunların faillerinin yargı önüne çıkması gerekmektedir. Başbakan’ın gönül dili bunları halledecektir. Bunların seçimle de ilgisi yoktur, gönül diliyle ilgilidir.”