20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İstanbul'da 'egzoz gazı' kontrolü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul'un çeşitli noktalarında egzoz gazı emisyon denetimi yapıldı. Emisyon değerleri yüksek çıkan araçlara 1755 lira ceza kesildi

İSTANBUL (İHA)1 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İstanbul'da 'egzoz gazı' kontrolü
 İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, 10 numara yağ ile mücadele kapsamında egzoz gazı denetimi yaptı. Uygulamaya tabi tutulan Mahmutbey gişelerinde durdurulan araçlardan ise denetimi geçemeyen olmadı.  
 
  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 10 numara yağ ile mücadele kapsamında İstanbul trafiğinin yoğun olduğu yerlerde egzoz gazı denetimi yaptı. Mahmutbey gişelerinde seyreden otobüs, kamyon ve minibüsleri durduran İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, egzoz gazı ölçümü yaptı. Bakanlık görevlileri durdurulan araçların egzoz gazı emisyon ölçümünde yasal sınırı aşmadığı için denetim geçtiğini ve herhangi bir işleme gerek olmadığını belirtti.
 
  Denetim yapan ekip arasında yer alan Baki Ergün, egzoz değerlerinin uygun olmadığı araç sürücülerine yasal işlem yapacaklarını belirterek, “2009 model bir araç olduğu için ölçüm değerleri 2 buçuğu geçmiş olsaydı yasal işlem uygulamak zorunda kalacaktık.  Ama değerler normal çıktığı için yasal işleme gerek duymadan devam etmesini sağlıyoruz. 2009’dan 2010’a kadar olan modellerde değer 2 buçuktur. Değerler Modeli 2010’dan sonra çıkan araçlarda ise 1 buçuktur” dedi.
 
  Öte yandan bakanlık tarafından hazırlanan egzoz gazı emisyon kontrolü ile benzin ve motorin kalitesi yönetmeliğinin 10’uncu maddesi uyarınca motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ölçüm pulu bedeli 2014 yılı için KDV dahil 35 TL, motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsat bedeli KDV dahil 6 TL olarak belirlenmiştir.
  Yine ekipler tarafından 2014 yılının ilk 10 ayında kurallara uymayan araçlara bin ile 8 bin TL ceza kesileceği öğrenildi.