26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İtfaiyede rüşvet yangını

İstanbul itfaiyesine operasyon gerçekleştiren organize polis, usulsüz ruhsat veren 22 görevli ile rüşvet veren 4 iş yeri sahibini gözaltına aldı. Sahte rapor operasyonunun izi paralel yapıya uzandı.

Mustafa Çolakoğlu1 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İtfaiyede rüşvet yangını

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı çalışanlarına dün sabah organize polis tarafından operasyon düzenlendi. 26 kişinin gözaltına alındığı rüşvet operasyonunun 2013’te paralel yapının elinde kumpasa çevrilmeye çalışıldığı ortaya çıktı. Hükümeti darbeyle devirmeyi planlayan paralelin ‘itfaiyede yolsuzluk” adı altında başlattığı soruşturmayı 2013’te tamamladığı ancak talimat gelmediği için soruşturmayı 6 ay gizlediği belirlendi.

Dinlemeler arşive alındı

İtfaiyecileri 14 ay dinleyen çetenin, kayıtları kendi amaçları doğrultusunda kullanmak için arşivlediği tespit edildi. Örgütün, 17 Aralık darbe girişimi olumsuz sonuçlanınca, soruşturmadan 6 ay sonra yedekteki kayıtları devreye sokarak algı operasyonu yaptığı öğrenildi. İmzasız tapelerle soruşturmayı yürütmek isteyen paralelin kumpası deşifre olunca İstanbul Emniyeti soruşturma dosyasını Savcı İbrahim Baytekin’e iade etti. Baytekin tapelerin görev değişikliğiyle gelen ekibin imzalaması talebinde bulundu.

200’den fazla binaya rapor

Geriye dönük belgelere imza atamayacağını belirterek kanunsuz talimata uymayacaklarını ifade eden organize ekiplerinin bu tavrıyla tape ve ses kayıtları tekrar incelenmeye alındı. Ses CD’leri dinlenerek tape haline getirildi. İncelemede 200’den fazla binaya ‘rüşvet karşılığı usulsüz itfaiye uygunluk raporu’ düzenlendiği ortaya çıktı. Usulsüz rapor verilen binalar arasında okul, hastane, dershane, AVM ve restoranların çoğunlukta olduğu tespit edildi. Bunun üzerine 200’e yakın bina sahibinin ifadesine başvuruldu. Geçen süre zarfında eksikler giderilince dün gözaltı için tekrar düğmeye basıldı. 22’si personel 4’ü işyeri sahibi olan zanlılar arasında İtfaiye Daire Başkanlığı’nda birim amiri ve şefi de bulunuyor. Şüphelilerin İstanbul Emniyeti’ndeki sorguları sürüyor.

Şifre: Ekmek ve emanet

İtfaiyeDEKİ rüşvet çetesinin 200’den fazla şirket, kuruluş ve işyerine usulsüz olarak olumlu rapor verdiği öğrenildi. Telefonlarının dinlendiğinden kuşkulanan itfaiye erlerinin konuşmalarında rüşvet ve parayı tanımlamak için ‘ekmek’, yangın tüpü yerine ‘emanet’ şeklinde şifreler kullandıkları ortaya çıktı.