25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Japonya, Kuzey Kore'ye giden kargoya el koydu

Japonya, Kuzey Kore'ye giden Singapur bandıralı gemideki alüminyum alaşıma el koydu. Alüminyum alaşımların, nükleer santrifüj yapımında kullanıldığı kaydedildi.

TOKYO (CİHAN) 19 Mart 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Japonya, Kuzey Kore'ye giden kargoya el koydu
Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga yaptığı açıklamada, geminin Tokyo limanına demirlediği ağustos ayında malzemelerin fark edildiğini, 6 aydır süren testler sonucunda da malzemelerin alüminyum alaşım olduğunun belirlendiğini söyledi. Suga, "Bu alüminyum alaşımlar, çok sert ve santrifüj yapımında kullanılabilir." diye konuştu. Alaşımların özel bir depoda tutulduğu, bunların iadesi için hükümetin gerekli emri verdiğini kaydetti.

Tokyo'nun 2010 yılında kabul ettiği özel bir yasa çerçevesinde malzemelere el koydu. Bu yasa çerçevesinde ilk defa böyle bir olay yaşandı. Geminin, Çin'in Dalian limanına doğru gittiğini kaydedildi. Sözcü Yuga, Dalian limanına indirilen malzemelerin ancak başka bir ülke için olabileceğine dikkat çekti. Kuzey Kore çok sayıda nükleer silah testi gerçekleştirmişti. Son gerçekleştirdiği test sonrası BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlarına hedef olmuştu.