28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Karaman'da madende göçük: 18 işçi mahsur kaldı

Karamanda'daki bir madende göçük meydana geldi. Yapılan son açıklamada 18 işçinin mahsur durumda olduğu belirtildi. Yer altında biriken suyun madeni bastığını ifade eden Vali Murat Koca, madende su boşaltılma işleminin başlatıldığını söyledi.

Ajanslar 28 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:

Karaman'daki maden ocağında su baskınıyla ilgili maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar 'Başımız sağ olsun' dedi. Bir akrabasının da madende bulunduğunu belirten Uyar, kendi akrabasının sudan korkup kaçtığını ancak diğer çalışanların aldırış etmediğini söyledi. Uyar "Hani bir laf varya 'kaçanın anası ağlamaz' diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı." diye konuştu. Öte yandan Karaman Valisi Murat Koca, işçilerin isimlerinin belirlendiğini, göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Habertürk'te katıldığı programda maden kazasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Şahin Uyar şunları söyledi: Suyu boşaltmak en mantıklısı. Bu mavi borularla sular çekiliyor. Su indikçe borular aşağı doğru itiliyor. Arkadan gelen suyun miktarına bağlı. Buradaki mühendislerin söylediğine göre milyon metreküp su var diyorlar. Bu bir iki gün sürebilir.  Tersine galeriye kaçmışlarsa kurtulma şansları çok yüksek. İnsan bir şey yemediği zaman 15-20 gün dayanabilirler.

"YERALTINDA ÇALIŞILMIŞ MADENLER VAR"

Yukarıda olduğu için oraya su dolma şansı yok. Ama bağlantılı yerler suyla dolduysa sıkıntılı olabilir.  Yer altındaki sulardan oluşan su toplulukları varsa, bir göleti düşünün, altında maden olduğunu düşünün. Bu çevrede gölet yok ama oraya doğru yaklaşınca ani su geliyor. Yeraltında diğer çalışmış madenler var. O madenlere yaklaştığı için, geçmişte çalışmalar olmuş, böyle bir olay olmuş olabilir. Çalışılıp kömürler alındığı için su birikiyor. Biriktiği için yeni maden ocağındaki sular bu tarafa gelmiş. Onu tespit etmek daha önceden mümkün değil. Zaten belirli bir metreye indiği zaman belirli bir su gelir.  Şu şekilde olabilir. Maden kanunu var. Gideceği zaman, 15 metre öncesine sondaj yapılmak zorunda. Orada da böyle bir sondaj yapıldı yapılmadı bilmiyorum. Vali bey şöyle söylüyor. Olay yanlış anlamış herhâlde. 26 kişi çalışıyormuş 28 kişi kendi imkanlarıyla çıkmış. 18 kişi kalmış.

"YAŞAM ODASI OLSA BİR ŞEY FARK ETMEYECEK"

Bu galeride çalışan işçi sayısı 26 kişi. Madende çalışan 78 kişi. Kurtulanlar kurtarma ekiplerine yardım ediyor. Şu anda 78-80 kurtarma ekibimiz var.  İtfaiye müdürlüğü beni aradılar. Onlar daha büyük pompaları olduğu söylediler İstanbul Büyükşehir'den. Ahtapot adı verilen su tahliye araçları yönlendirilmiş durumda. Yaşam odası yok. burası çok büyük bir maden olmadığı için yaşam odası gerekmiyor. Küçük madende yaşam odası kuralı yok. Yaşam odası olsa da bir şey fark etmiyor.

"BAŞIMIZ SAĞ OLSUN"

Herkes zannediyor ki çok can kurtaran bir şey. Olaya ulaşmak için de mesafe kat etmek lazım. Herkes bu olayı yanlış anlıyor yada anlatılıyor. Göçük yada su baskını olmazsa yaşam odasına gidilebilir. Su baskınında yaşam odasının hiçbir etkisi yoktur.  Başımız sağ olsun, bütün arkadaşlarımızın.

"KAÇANIN ANASI AĞLAMAZ"

Kurtulan arkadaşımızdan birisi benim akrabam. Nereye kaçtılar, can havliyle ne yaptılar bilinmiyor. Diğer işçilerin kaçmadığını anlattı bana. Öbür arkadaşları bu kadar sudan korkulur mu dediler dedi, ben kaçtım dedi. Bazı insanların canı tatlı olur ya, hemen kaçarlar korkarlar. Diğer arkadaşlar herhalde aldırış etmemişler. Hani bir laf varya 'kaçanın anası ağlamaz' diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı.

Vali'den açıklama

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, yer altında 20 kişinin bulunduğunu bildirdi. Daha sonra yapılan açıklamada ise mahsur kalan işçilerin sayısının 18'e düştüğü ifade edildi.

Koca, yaptığı açıklamada, olayın meydana gelmesinin ardından tüm ekiplerin seferber edildiğini, AFAD ve Taşkömürü İşletmelerinin de ekip sevk ettiğini anlattı. Yaklaşık 25 işçinin madenden tahliye edildiğini dile getiren Koca, şu bilgileri verdi:

"Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galerideki olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yer altında. 25 arkadaşımız dışarda diyebiliriz. Şu anda bildiğimiz bu. Hem AFAD hem de Taşkömürü İşletmeleri ekip sevk etti."

Koca, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bölgeye geleceği bilgisini aldıklarını kaydetti.

16 kişilik ekip bölgeye gidiyor

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasının ardından, Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 16 kişilik kurtarma ekibinin bölgeye hareket etmek için hazırlık yaptığı bildirildi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahsur kalan maden işçilerini kurtarma çalışmalarına katılmak üzere uzman ekiplerinin hazırlıklarına başladığını söyledi.

İnan, kurtarma ekibinin uçak ya da helikopterle bölgeye ulaştırılması konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıyla (AFAD) görüştüklerini kaydetti.

AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör de ekibin en kısa sürüde bölgeye ulaştırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

Kurtarılan işçinin sağlık durumu iyi

Mahsur kalanlar arasında olan ve kurtarılan bir işçinin hastaneye kaldırıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

 
ÜRETİME ARA VERMİŞ
 
Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.
 
Ermenek İlçesi'nde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa'dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı  kaydedildi.
 
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Olayın ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

Öte yandan, olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor.

Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI: OLAY YERİNE 21 AMBULANS VE 4 UMKE EKİBİ GÖREVLENDİRİLMİŞTİR

SAĞLIK Bakanlığı, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada bölgeye ambulansların ve UMKE ekiplerinin gönderildiği belirtilerek "Olay yerine toplam 21 adet 112 ambulansı ve 4 adet UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Konya'da helikopter ambulans tedbir amaçlı bekletilmektedir. Öte yandan 3 anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni, 1 dahiliye uzmanı, 1 ortopedi uzmanı, 1 genel cerrahi uzmanıyla birlikte toplam 87 sağlık personeli olay yerinde görev yapmaktadır" ifadeleri kullanıldı.