26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kiloyla köfte satanlara takip

Geçen yıl 500 binin üzerinde denetim gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son dönemde kilo ile köfte satışı yapan yerleri mercek altına alıyor.

ERCAN BAYSAL22 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kiloyla köfte satanlara takip
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, uygun fiyatlarla satışa sunulan ve kilo ile satılan hazır köftelerin içeriğini kontrol edecek. İçinde olması gereken et, baharat, yağ ve ekmek oranlarına bakılacak. Yapımında kıyma yerine soya kullanılıp kullanılmadığı tespit edilecek. Köftenin büyük bölümünün etten oluşması gerektiğine dikkat çeken Tarım Bakanlığı yetkilileri “Denetimlerde içeriğe bakacağız. Et diye bir başka şey satabilirler. Ekmek, yağ ve baharat oranı da önemli. Çünkü esas olan köftede etin olması. Bu oranda kontrolden geçirilecek” dedi.
 
Kemik unu olmayacak
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düzenlemelerine göre köftenin içinde soya bulunmaması, kemik unundan yapılan mekanik kıyma yasaklanırken, ürünlerin hangi malzemeden üretildiğinin de etiketlerde görülmesi gerekiyor. Bakanlık tarafından yapılan gıda kontrol ve denetimler 81 il müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Geçen yıl 4 bin 945 adet kontrol görevlisi ile Türkiye genelinde 66 bin 523 adet gıda üretim yeri, 356 bin 799 adet gıda satış ve toplu tüketim yapan işyerinin kontrol ve denetimi yapıldı. Geçen yıl 174 Alo Gıda Hattına yapılan başvuru sayısı 59 bin 710 olurken bu başvuruların yüzde 97’si sonuçlandırıldı. Bakanlığa bağlı Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerinde ise ithalat, ihracat, denetim ve özel istek amaçlı olarak toplam 182 bin 39 adet numunede 665 bin 444 adet analiz gerçekleştirildi.