25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kimyasal tehdide karşı yeni savunma sistemi

Ortadoğu’da yükselen gerilim ve kimyasal tehdit ihtimaline karşı Türkiye uzun menzilli hava savunma sistemi için düğmeye bastı. Füze sistemleri için teklifler masada.

Tahir Alperen26 Ağustos 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kimyasal tehdide karşı yeni savunma sistemi

Beşşar Esad yönetiminin kimyasal silah kullanması üzerine sınır hattında yaşanabilecek olası saldırılara yönelik Türkiye’nin hava savunma sistemi ihtiyacı yeniden gündeme geldi. Uzunca bir süredir devam eden ihale çalışmaları hızlandırıldı. Alçak ve Orta Menzilli Hava Savunma Sisteminin tamamlanmasının ardından sistemin son halkası olan Uzun Menzilli Hava Savunma Sisteminin entegrasyonu için verilen teklifleri Türkiye sıraya koydu. Buna göre en makul fiyatı veren Çin’in HQ-9 sistemi birinci sırayı alırken, Aster-30 ile İtalyan-Fransız Konsorsiyumu ikinci sırada yer aldı.

Dört ülke yarışıyor

Bu iki sisteme göre oldukça geri kalmış ve maliyeti de yüksek olan S-300’lerden dolayı Rusya’yı üçüncü sıraya koyan Türkiye,  ABD’nin neredeyse hibe edilme aşamasına gelmiş PACK-3 Patriotlarını istemediği için son sıraya ABD’yi koydu. Uzun Menzilli Hava Savunma Sisteminin yapımı için Milli Savunma Bakanlığı 4 teklif üzerinde çalışıyor. Buna göre Alçak ve Orta Menzilli Hava Savunma Sisteminin tamamlanmasının ardından 250 ve 500 km arası menzili bulunan füze sistemleri ve onu kontrol eden radar sistemin entegrasyonu için verilen teklifleri değerlendiren Türkiye, sıralamayı yaptı. Edinilen bilgiye göre Rusya ve ABD’nin sistemine sıcak bakmayan Türkiye bu iki teklifi son sıralara attı. Milli Savunma Bakanlığı(MSB) koordinesinde yürütülen ve Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda entegre edilecek olan Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi için Çin tarafından verilen ‘’HQ-9 sistemi’’ hem MSB bütçesinin altında hem de teknoloji olarak ABD ve Rusya’nın sunduğu teklifin çok üzerinde kaliteye sahip. Bu yüzden bakanlık bu teklifi ilk sıraya koydu.

ABD yeni sistemi istemiyor

Daha önce yapılan Patriot anlaşması doğrultusunda tedavülden kalkmış ‘’Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) sistemini Türkiye’ye satmaya çalışan ABD’nin teklifi ise son sırada bulunuyor. Bunun nedeni olarak ise ABD’nin elinde PACK-4 ve PACK-5 gibi daha gelişmiş sistemler bulunmasına rağmen bunları vermeye yanaşmaması gösteriliyor. Rusya ise, Türkiye’ye S-400 sistemi ile yeni bir teklif getirdi. Söz konusu teklif kapsamında Rusya ülkenin 4 tarafından kurulacak olan füze savunma sistemlerinin sayısını ise yarıya düşürmeye çalışıyor. Buna göre, Türkiye’nin merkezine konulacak bir radar sayesinde kontrol edilecek olan 4 füze savunma sistemi bulunacak. Rusya her bir sistemde bulunması planlanan 8 füze sistemini 4’e indirerek maliyeti düşürmek istiyor.

İleri teknoloji şerhi

Öte yandan, füze sistemlerinin alınması sürecinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan sistemlerin son teknoloji ürünü olmasına ilişkin istemlerini aldı. Bir nevi şerh özelliği taşıyan söz konusu isteklere ilişkin dosya MSB, Genelkurmay ve Başbakan Erdoğan’a sunuldu.