20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kız liselerine tarihi dönüş

İngiltere’deki başarı oranı Türkiye’yi harekete geçirdi. Mili Eğitim Bakanlığı, geçmişte olduğu gibi kız ve erkek liseleri açma kararı aldı.

Ahmet Fatih Erturan22 Temmuz 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kız liselerine tarihi dönüş

Milli Eğitim Bakanlığı karma eğitimde İngiltere modeline geçiyor. 3 Mart 1924’te Türkiye’nin eğitim sistemine dahil olan karma eğitim modelinin yanı sıra kız ve erkek okulları da alternatif okullar olarak eğitim sistemine dahil ediliyor. Bu konuda birçok ülkeyi inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa’daki araştırmalar ile okulların başarılarını baz alarak bir çalışma başlattı. İngiltere eğitim sistemi üzerine süren araştırmalarda kız ve erkek okullarının başarı oranının, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek olduğu sonucu çıktı.

Kızlar ilk 50’ye girdi

Liseyi tamamlama ve üniversiteye giriş sınavı olan ‘A level’ ve ‘GCSE’ sonuçlarına bakılarak yapılan araştırmada ilk 50’ye giren öğrencilerden, 27’si kız, 14’ü erkek okulu olurken sadece yedi tanesi karma eğitim yapan okul olduğu sonucuna varıldı. Milli Eğitim Bakanlığı da Türkiye’nin eğitim modeline en yakın olarak İngiltere’yi seçti. Türkiye’de erkek ve kız liseleri yıllar boyunca faaliyet gösterdi. Bunlardan bazıları oldukça köklü ve tarihi liseler olarak hafızalarda kaldı. Ancak 28 Şubat’ta bu tarihi liselerin kapısına kilit vurularak karma eğitim modeline geçildi.