19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kurtuluş Tayiz: MİT düzenlemesi Cemaat'in istihbarat çetesini bitirecek!

24 TV'de yeni MİT düzenlemesini değerlendiren Kurtuluş Tayiz, 'bu düzenleme Cemaat'in istihbarat çetesini çökertecek' dedi.

stargazete.com-özel18 Nisan 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kurtuluş Tayiz: MİT düzenlemesi Cemaat'in istihbarat çetesini bitirecek!
24 TV'de Zeynep Türkoğlu'nun sunduğu Politik Eksen programına konuk olan Akşam Gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz, MİT yasası konusunda açıklamalarda bulundu.

PERVİN BULDAN'A KİM "BÖYLE BİR AÇIKLAMA YAP" DEDİ BİLMİYORUM

Tayiz, Sırrı Sakık'ın MİT'e yönelik övgülerine karşılık Pervin Buldan'ın aksi bir açıklama yapmasını, Sakık'a tepki göstermesini, "Pervin Buldan'a kim böyle bir açıklama yap dedi bilmiyorum, niyetinin kötü olduğunu da düşünmüyorum ama, Cemaat'in MİT'e karşı başlattığı kampanyaya destek mesajı gibi görünüyor" sözleriyle eleştirdi.

Cemaat'in MİT'e yönelik kampanyayı Kürt hareketi tarafının destekler bir noktaya gelmesini çok kötü bir pozisyon olarak niteleyen Tayiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

CEMAAT'İN İSTİHBARAT ÇETESİNİN SONUNU GETİRECEK BİR DÜZENLEME BU

Cemaat'in başlattığı bir kampanya. Cemaat derken, paralel devletin başlattığı bir kampanya bu. Çünkü, MİT yasasındaki dönüşüm, onların emniyet üzerine kurdukları istihbarat çetesinin sonunu getirecek. Bu kadar açık. Cemaat'in istihbarat çetesinin sonunu getirecek bir düzenlemedir bu.

KÜRTLER BUNA NİYE ALET OLSUN?

Onlar var güçleriyle bütün merkez medyayla ittifak içinde. Bunun için bir muhalefet ürettiler. Kürtler buna niye alet olsun? Sırrı Sakık'ın yaptığı daha doğru. Pervin Buldan'ın yaptığı daha yanlış.

Çünkü yarın bizzat Pervin Buldan'ın hapishaneye göndermeyecek düzenleme bu. Bu düzenleme geçmezse Pervin Buldan yarın hapishaneyi bulabilir.

FETHULLAH GÜLEN AÇIK AÇIK BBC'DE "YARIN ONLARI İÇERİ TIKARIZ" DEDİ

Fethullah Gülen BBC'ye yaptığı açıklamada, dedi ki "asıl paralel devlet orada görüşenlerdir (Öcalan'la İmralı'da görüşenleri, KCK'lıları ve Oslo görüşmelerini kasten), biz gider yarın onları içeri tıkarız dedi. Açıkça demeç verdi.

AHMET KEKEÇ: MİT İTHAL İSTİHBARATLA ÇALIŞAN BİR KURUMDU

Ahmet Kekeç ise, MİT karşı öteden beri bir itibarsızlaştırma kampanyası yapıldığını, Hakan Fidan ekseninde Oslo'dan başlayarak müzakere sürecinde üstlenilen rolden, şimdiki MİT yasasına uzanan bir karalama kampanyası sürdürüldüğünü ifade etti.

HAKAN FİDAN MÜSTEŞARLIĞA GETİRİLDİĞİNDE İSRAİL TEPKİ GÖSTERDİ

Geçtiğimiz günlerde Mehmet Eymür'ün kullandığı "Hakan Fidan müsteşarlığa getirildiğinde İsrail tepki gösterdi. Bu teamülde olmayan bir şeydir. Dünya tarihinde ilktir böyle bir şey" sözlere atıfta bulunan Kekeç şöyle konuştu:

İSRAİL'İN TEPKİSİNDEN SONRA PARALEL YAPI HAKAN FİDAN KARŞITI KAMPANYA BAŞLATTI

Hakan Fidan'a İsrail tepki gösteriyor, arkasından bugün paralel yapı olarak adlandırılan çevreler tarafından bu bir Hakan Fidan karşıtı bir kampanyaya dönüştürülüyor.

MİT kağıt üzerinde Başbakanlık'a bağlıdır. Ama fiiliyatta bu hiç de böyle değildir. Hep takibat dışı, denetim dışı bırakıldı.

DEMİREL "MİT İKİ DARBEYİ DE BANA HABER VERMEDİ" DEMİŞTİ

Mesela eski başbakanlardan Demirel şöyle demişti: "Bana iki kez darbe yapıldı, MİT ikisinde de bundan beni haberdar etmedi. Başbakanlık'a bağlı olduğu halde darbeyi bana haber vermedi" demişti.

Dolayısıyla bu MİT suç işleyen bir MİT. Görevini yapmayan bir MİT.

"12 Mart dönemindeki MİT üstlendiği kirli rolü hepimiz biliyoruz" diyen, Ahmet Kekeç sözlerini şöyle sürdürdü:

Şimdi ilk kez bir şey yapılıyor. MİT'i siyasete karşı sorumlu kılacak bir düzenleme yapılıyor.

Bir de MİT'te temel bir paradigma değişikliği oldu. O da şu. Biz NATO ülkesiyiz. Bu yüzden istihbarat teşkilatımız ithal istihbaratla çalışan bir kurumdu. Orijinal bir kurum değildi.

CIA'yla bilgi alışverişleri, MOSSAD'la iç içelik, tuhaf ilişkiler, bilgi satmalar, bilgi sızdırmalar falan. Denetimsiz bir ortam.



Hatta Menderes dönemiyle ilgili bir şey vardı, onu ben sık sık anlatırım.

İngiliz ve Amerikalı istihbarat yetkilileri ellerini kollarını sallayarak bizim milli emniyete giriyorlar, istedikleri belgeyi alıyorlar. Çok mırın kırın edilirse de veriyorlar 50 bin dolar, 100 bin dolar falan. Durum buydu.

Bu durum Başbakan Menderes'in dikkatini çekiyor, müsteşarını çağırıyor, diyor ki "bu ne rezalettir, böyle şey olur mu, bunu önle" diyor. Ve müsteşar bunu önleyemiyor.

MİT İLK KEZ BAĞIMSIZ BİR ÜLKENİN İSTİHBARATI GİBİ ÇALIŞMAK İSTİYOR

Yeni düzenlemeyle MİT ilk kez bağımsız bir ülkenin istihbaratı gibi çalışmak istiyor.

Enteresandır, İsrail'in tepkisini çekiyor. MİT yasasından İsrail çok rahatsız. Allah Allah!

İSRAİL'İN RAHATSIZ OLDUĞU ŞEY SİZİ NİYE GERİYOR?

Paralel oluşumlar çok rahatsız. Niye? İsrail'in rahatsız olduğu şey sizi niye geriyor? O da anlaşılmış değil. Liberal denilen çevreler çok rahatsız. Acaba bu kurumun "milli" lafzına uygun bir faaliyet içine alınması mı rahatsız ediyor bu insanları.

PROGRAMIN TAMAMINI AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ:



***



***