20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

KYK burs sonuçları ile ilgili güncel e-Devlet sonuç açıklaması var mı? (Başbakanlık Bursu)

KYK burs sonuçları merakla beklenirken sonuçların sistem üzerinden açıklanması an meselesi. KYK burs (Başbakalık Bursu) başvuru alımlarının üzerinden 1,5 ay geçmesine rağmen sonuçların açıklanmamış olması tepkileri çekse de sonuçlar önümüzdeki günlerde kyk.gov.tr veya e-Devlet sistemi üzerinden açıklanacaktır.

22 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
KYK burs sonuçları ile ilgili güncel e-Devlet sonuç açıklaması var mı? (Başbakanlık Bursu)
 
 
Kredi ve Yurtlar Kurumu ile T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl verilen burslar bu yıl da sahiplerini bekliyorlar. KYK ve VGM bursları ise önümüzdeki günler hatta saatler içinde bile açıklananilir. Öünkü inceleme süresi geçmiş durumda.
 
Henüz KYK burs sonuçları açıklandı. Burs bekleyen öğrencilerin sonuçların önümüzdeki günlerde 2015 yılına girilmeden açıklanması bekleniyor. 
 
KYK Başbakanlık Burs Sonuçlarını kyk.gov.tr üzerinden ve e-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.
 
e-Devlet Sistemi Üzerinden KYK Öğrenim Kredisi Sorgulama veya KYK Burs Başvurusu Sorgulama işlemlerini seçerek şifreniz ile giriş yaptığınız taydirde öğrenebilirsiniz. 
 

BURS NEDİR?

 
T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.
 
Burstan yararlanacak öğrenciler,
 
• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
• Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
• Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
• LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler,(öncelikli olarak),
• Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,
• Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,
• İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.
 

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

 
Yüksek öğrenim gören T.C. uyruklu öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.
 
Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.
 
Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;
 
• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencileri(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak  sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
• Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,
• Vakıf Üniversitesinde okuyan öğrenciler,
• İkinci öğretim de okuyan öğrenciler öğrenim kredisinden yararlanabilirler.
 
NOT : Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
 

KATKI KREDİSİ NEDİR?

 
Yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın Devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına öğretim kurumu hesabına ödenen paradır.
 
Ancak, 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır” hükmüne amirdir. Bu sebeple Kurumumuzca da katkı kredisi verilmemektedir.
 
Katkı kredisi borcu; öğrenci adına öğretim kurumu hesaplarına ödenen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi  Üretici  Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.