19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Maden faciasında şok detay... Çatlağı çamurla sıvadılar

Ermenekli emekli madenciler facianın yaşandığı madenin krokisini çizdi. Madenciler, patronun daha fazla kömür için kapalı madenin duvarını deldiğini, su sızan çatlakların da çamur sıvanarak kapatıldığını anlattı.

Mustafa Meydan1 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Maden faciasında şok detay... Çatlağı çamurla sıvadılar

Ermenek’te 18 madencinin mahsur kaldığı kazayla ilgili iddialarda dikkat çekiyor. Maden ocağının, yıllar önce terk edilen 2 maden ocağının ortasına açıldığını iddia eden emekli madenciler, kapanan iki ocakta bir baraj gölü kadar su biriktiğini söyledi. Emekli madenciler, patronun daha fazla kömür çıkarabilmek için izin verilenden daha fazla ilerleyerek kapalı madenin duvarını deldiğini söyledi. Madende çalışan işçiler, bir yıl önce oluşan sızıntıya çamur sürülerek kapatıldığını söyledi.

İki maden ocağı birleşti

Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı Has Şekerler Maden Ocağında çalışan işçiler, maden ocağının krokisini çizerek tehlikenin geliyorum dediğini anlattı. İşçiler, maden ocağının bacalarında daha fazla kömür çıkartabilmek için bacalarda çok ileriye gidildiğini, bir yıl önce duvardaki su sızıntısını çamurla yama yaparak kapattıklarını söyledi.

Emekli madenciler, “Maden sahalarının kiralanma aşamasında açılan maden sahasında belli metreler dahilinde izin verilir. Arazide sondaj çalışması yapılarak su olan yerler tespit edilir. Kazılar su göz önüne alınarak ilerler. Bizim anladığımız kadarıyla, bu maden ocağında sondaj çalışması yapılmadan ilerlenmiş ve kapalı maden ocağı ile Has Şekerler Maden Ocağı birleşmiş ve sular bu maden ocağına dolmuş” dedi.

Çamurla yama yaptık

Has Şekerler Madencilikte daha önce çalışan işçiler, bir yıl önce bacanın duvarında su sızıntısı meydana geldiğini söyleyerek, “Bacada ilerlerken duvarda su sızıntısı başladı. Mühendisin talimatıyla çamur kararak duvara kalın bir yama yaptık. Normalde oraya betonla sıva yapılması gerekiyordu. Bu faciaların yaşanacağı belliydi” dedi.