25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Manisa Spil Dağı'nda çıkan yangın hızla yayılıyor

Manisa'da, Spil Dağı Milli Parkı'nda akşam üzeri saat 18.00 sıralarında orman yangını çıktı. Spil Dağı'ndaki yangın yağmur yağınca söndürülebildi.

29 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Manisa Spil Dağı'nda çıkan yangın hızla yayılıyor
Yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılıyor. Manisa şehir merkezinden gözlemlenebilen yangın nedeniyle güvenlik güçleri, milli parka giden yolu araç trafiğine kapattı. Yangının 10 hektarlık alanda etkili olduğu belirtildi.

Spil Dağı Milli Parkı giriş noktasında, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, kızılçam ağaçlarıyla kaplı alanda, rüzgarın da etkisiyle hızla yayıldı. Manisa Orman İşletme Müdürlüğü, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Manisa Belediyesi itfaiye ekipleri, havanın kararması nedeniyle havadan müdahale edilemeyen yangına, çok sayıda arazözle ve itfaiye aracıyla karadan müdahale etti.

Yangına müdahale etmekte güçlük çeken Manisa Orman İşletme Müdürlüğü ve Belediye İtfaiye ekipleri, çevre il ve ilçelerden takviye ekip istedi. Şehir merkezinden kolaylıkla gözüken alevler, meraklı vatandaşlar tarafından da endişeyle izledi.

Yangına müdahaleyi, Manisa Orman Müdürü Yalçın Akın ve Orman 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak yönetti. Yangına ilişkin açıklamada bulunan Manisa Orman İşletme Müdürü Yalçın Akın, iki ayrı bölgede başlayan yangının, yaklaşık 10 hektarlık alana yayıldığını söyledi. Havanın kararmasından dolayı yangına havadan müdahale edemediklerini belirten Akın, "İlk olarak yolun alt kısımlarını kontrol altına almaya çalışıyoruz. Üst bölgelere girmekte güçlük çekiyoruz." dedi. Akın, yangının çıkış sebebinin ise şimdilik bilinmediğini söyledi.

YAĞMUR YAĞDI YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Manisa'daki Spil Dağı'nda dün saat 18.00 sıralarında başlayan orman yangını, yağmurun da yağmasıyla birlikte yaklaşık 6 buçuk saat süren çalışmalar sonunda kontrol altına alındı. Alevlerin 50 hektarın üzerinde bir alanda etkili olduğu ve soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Spil Dağı'daki orman yangınını söndürme çalışmaları, aşırı rüzgarlı hava ve bölgenin çok sapa olması nedeniyle güçlükle sürdürüldü. Spil Dağı Milli Parkı giriş noktasında çıkan ve rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangını söndürme çalışmaları karadan yapıldı. Aşırı rüzgarlı hava ve bölgenin çok dik olması, yangını kontrol altına alma çalışmalarını olumsuz etkiledi. Alevlere 40 arazöz, 5 dozer, 10 yer ekibi ile Manisa, İzmir, Saruhanlı, Akhisar ve Turgutlu'dan itfaiye araçları ile iş makineleri müdahale etti. Rüzgarın hızının 80-100 kilometreye çıkması, yangının farklı alanlara da sıçramasına neden oldu.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Orman ve Su İşleri 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Manisa Orman İşletme Müdürü Yalçın Akın, Manisa İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin yangın mahallinde söndürme çalışmalarını yönetti. Yangın yaklaşık 6 buçuk saat süren bir çalışmanın ardından yağmurun yağmasıyla ancak kontrol altına alınabildi. Orman ve itfaiye ekipleri ise soğutma çalışmalarına devam ediyor.

Yangın söndürme çalışmaları sırasında ise 12 kişi dumandan etkilenerek ambulans ile çeşitli hastanelere kaldırıldı. Çalışanların durumlarının iyi olduğu öğrenildi.